Μονόδρομος η παραμονή στο ευρώ, λέει ομάδα οικονομολόγων

Μήνυμα προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ότι η παραμονή στο ευρώ και η εφαρμογή του μνημονίου, αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη επιλογή για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Κύπρος, έστειλε ομάδα ακαδημαϊκών, παρουσιάζοντας έγγραφο για την ανάγκη παραμονής της Κύπρου στο ευρώ.
Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από 23 ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες στο χώρο των χρηματοοικονομικών, παρουσιάζονται οι πέντε οικονομικοί λόγοι και ένας πολιτικός λόγος γιατί “η έξοδός μας από το ευρώ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο οικονομικά και γεωπολιτικά”.

Ο Γιάννης Τιρκίδης ανέφερε εκ μέρους της ομάδας, ότι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ναι μεν επιτρέπει σε μια χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, για να τονίσει, ωστόσο, ότι αυτό ισχύει κυρίως για βιομηχανικές χώρες, και όχι για εισαγωγικές χώρες όπως η Κύπρος, που εισάγει ενέργεια και πρώτη ύλη για την παραγωγή της.

“Η οποιαδήποτε υποτίμηση αυξάνει το κόστος παραγωγής δυσανάλογα, με αποτέλεσμα οι μισθοί να πέσουν πολύ πιο κάτω για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία”, εξήγησε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, σε μια έξοδο από το ευρώ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που κυμαίνεται μεταξύ 5 – 7% του ΑΕΠ, δεδομένων των περιορισμών αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος θα πρέπει να εξισορροπηθεί αμέσως, με περιορισμό των εισαγωγών και με συνακόλουθες ελλείψεις βασικών ειδών, κάτι που, όπως είπε, θα οδηγήσει στην κατάρρευση της εγχώριας παραγωγής.

Ο τρίτος λόγος για την παραμονή στο ευρώ, είναι το ότι η επιστροφή στην κυπριακή λίρα θα σήμαινε “τρομακτική μείωση” της αξίας των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, λόγω της συνπαγόμενης – από μια υποτίμηση του νομίσματος – μεγάλης αύξησης της τιμής των εισαγόμενων προϊόντων και των έντονων πληθωριστικών τάσεων που θα εξελιχθούν.

“Αυτό είναι ένα κούρεμα για όλους τους μικροκαταθέτες για όλες τις μικροεπιχειρήσεις…θα έχουν ένα γενικό σοβαρότατο κούρεμα της αξίας των αποταμιεύσεών τους”, εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τέταρτος λόγος αποφυγής της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ είναι ότι με την έξοδο από το ευρώ θα πρέπει να αποφασιστούν νομισματικής πολιτικής για περιορισμό του πληθωρισμού, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί διασύνδεση με ένα άλλο νόμισμα, κάτι που θα σημαίνει αυστηρότερη πολιτική με ψηλά επιτόκια και αυστηρότατα μέτρα λιτότητας για εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. “Δηλαδή η χώρα θα καταλήξει σε ένα πρόγραμμα λιτότητας πιθανότατα αυστηρότερο από αυτό της Τρόικα που θέλουμε να αποφύγουμε”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Πέμπτος λόγος είναι ότι η υποτιμημένη λίρα θα καθιστούσε το κυπριακό χρέος σε ευρώ (€15 δις σήμερα) άμεσα μη βιώσιμο και θα μας ανάγκαζε σε άμεση στάση πληρωμών και σε μη ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Ο έκτος λόγος είναι πολιτικός, καθώς μια χρεοκοπία δεν θα επέτρεπε στην Κύπρο να εκδίδει ομόλογα που να είναι συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο, ενώ μια αποκήρυξη του χρέους μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) θα δημιουργούσε προβλήματα με τους εταίρους της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Σε ποιο πλαίσιο θα μπορούσε η Κύπρος να αξιοποιήσει καλύτερα το πλούτο του φυσικού αερίου; Εντός ή εκτός της ΕΕ; Ας μην γελιόμαστε, αν φύγουμε από το ευρώ ενδεχομένως θα μπούμε σε μια διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε ο κ. Τιρκίδης.

Από την πλευρά του ο Σοφρώνης Κληρίδης, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι ναι μεν το μνημόνιο είναι επώδυνο, αλλά καταγράφει έναν οδικό χάρτη με γνωστές τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ η άλλη επιλογή εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα και κινείται στη σφαίρα του ευσεβοποθισμού. Επεσήμανε δε ότι η συζήτηση για το κατά πόσον θα μείνουμε ή θα φύγουμε από το ευρώ δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα. “Δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στην Κύπρο και ούτε θα έρθει ευρώ στην Κύπρο”
Ο Γιώργος Νησιώτης, Αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημείωσε ότι η λύση του μνημονίου διασφαλίζει τα αναγκαία ποσά δανειοδότησης της Κύπρου με σιγουριά, με χαμηλό επιτόκιο και σε μακροπρόθεσμη βάση.

Επεσήμανε δε ότι η λύση του μνημονίου διαθέτει την αναγκαία διεθνή πιστοποίηση μέσω της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι με τη λύση αυτή “υπάρχει ένας γίγαντας από πίσω μας για να μας στηρίξει στις δύσκολες ώρες”, γίγαντας που, όπως είπε, αντιστοιχεί στην στήριξη από την ΕΚΤ μέσω του μνημονίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί που παρουσίασαν το έγγραφο αναγνώρισαν ωστόσο ότι οι προβλέψεις της Τρόικας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, συνεπεία της εφαρμογής των αποφάσεων του Eurogroup είναι “υπεραισιόδοξες” με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας. Τόνισαν όμως ότι η αποτελεσματική εφαρμογή.

Τόνισαν ότι με βάση αυτές τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις μπορούν να κτιστούν επιχειρήματα για αποτροπή νέων μέτρων, νοουμένου όμως ότι θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου.

Η ομάδα απέρριψε την εναλλακτική πρόταση του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι Γιάννη Χαραλαμπάκη για έξοδο από το ευρώ, λέγοντας ότι “στερείται σοβαρότητας και επιστημονικότητας”.