Μολισμένο νερό πίνουν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι

Νερό μολυσμένο από περιττώματα πίνουν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για το πόσιμο νερό.
«Σήμερα, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού μολυσμένες από κόπρανα, κάτι που τους εκθέτει στον κίνδυνο να μολυνθούν από χολέρα, δυσεντερία, τύφο και πολιομυελίτιδα», εξήγησε η διευθύντρια του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ, η Δρ. Μαρία Νέιρα, προσθέτοντας ότι «ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό προκαλεί πάνω από 500.000 θανάτους από διάρροια κάθε χρόνο».
Την ίδια ώρα, η επιδημία χολέρας στη Σομαλία εξελίσσεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Φέτος, έχουν εμφανιστεί περίπου 25.000 κρούσματα χολέρας και οξείας διάρροιας, με τον ΠΟΥ να προβλέπει τη μόλυνση άλλων 25.000 ατόμων έως το καλοκαίρι. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής, από την ασθένεια, που μεταδίδεται μέσω του μολυσμένου νερού ή του φαγητού, έχουν πεθάνει 533 άτομα.
Το 2015, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ έθεσαν ως στόχο την καθολική πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση και τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ωστόσο, οι επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τριπλασιαστούν και να φθάσουν τα 114 δισεκατομμύρια δολάρια (107 δισεκ. ευρώ) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επικαλείται ο ΠΟΥ. Και αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την απασχόληση. «Το να αυξηθούν οι επενδύσεις για την ύδρευση και την αποχέτευση μπορεί να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και για τη δημόσια υγεία, να δημιουργήσει απασχόληση», επισήμανε ο Γκάι Ράιντερ, πρόεδρος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό (ONU-eau) και γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).