Προθεσμία μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έδωσε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής στο αρμόδιο Υπουργείο, για να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στο μεταξύ, η Εκκλησία, η οποία εκπροσωπήθηκε κατά τη συζήτηση από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, χαρακτηρίζει ως μοιχεία τη χρήση ωαρίων και σπερματοζωαρίων από άλλα άτομα, πέραν του ζευγαριού, για την απόκτηση παιδιών, αφού θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο τρίτο άτομο μπήκε στη σχέση του ζεύγους.
Ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως η εκκλησία απορρίπτει τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας, γιατί θεωρεί ότι αυτό το τρίτο πρόσωπο, λόγω της πολύμηνης κυοφορίας δυνατόν να συνδεθεί συναισθηματικά με το κυοφορούμενο και να αρνείται την παράδοση στους πραγματικούς γονείς.
Επίσης, είπε απορρίπτει τη γονιμοποίηση περισσοτέρων ωαρίων από όσα θα εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, αφού πιθανή ανάγκη θανάτωσης κάποιων από αυτά ισοδυναμεί με φόνο.
Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε διαφωνία και για την κατάψυξη ωραρίων και την εμφύτευση τους σε μελλοντικό στάδιο, θέτοντας το ερώτημα, τι γίνεται αν πεθάνει η μητέρα.
«Η Εκκλησία», είπε, «δεν αποδέχεται ούτε τη χρησιμοποίηση από τη σύζυγο κατεψυγμένου σπέρματος συζύγου που έχει πεθάνει, γιατί το παιδί θα γεννηθεί ορφανό και θα υποστεί αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες».
Τέλος, είπε πως η Εκκλησία αποδέχεται μόνο την υιοθέτηση εμβρύων, υπό την προϋπόθεση η υιοθεσία να γίνει από παντρεμένα ζευγάρια.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου, αφού υπενθύμισε ότι το ζήτημα συζητιέται από το 2005, ανέφερε ότι δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες συζητήσεις, παρά τα χρονοδιαγράμματα και παρά την παράταση χρόνου που δόθηκε στο Υπουργείο το οποίο είχε υποσχεθεί ότι πριν τις θερινές διακοπές θα κατέθετε νομοσχέδιο, «δυστυχώς και πάλι βρεθήκαμε σε μια από τα ίδια».
«Παρά το ότι είχαν δώσει υποσχέσεις ότι θα είχαν διαβουλευθεί με τη νομική υπηρεσία και με άλλους εμπλεκόμενους, δεν ήταν έτοιμο το Υπουργείο να έχει ολοκληρωμένη πρόταση για κατάθεση, δώσαμε μια τελευταία ευκαιρία μέχρι και τις 15 του Νιόβρη, με πολύ επιτακτική αλλά και ξεκάθαρη πλέον θέση, ότι δεν πάει άλλο», είπε.
Ο κ. Κωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας ότι είναι θέμα το οποίο χρονίζει και για το οποίο η ίδια η κοινωνία επιζητεί και θέλει ρύθμιση και κάλεσε το Υπουργείο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.
Σε ερώτηση για τις θέσεις της Εκκλησίας, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η Εκκλησία διά του Μητροπολίτη Πάφου εξέφρασε κάποιες απόψεις, «οι οποίες στηρίζονται στα της θρησκείας, στους κανόνες της Αγίας Γραφής και στα θέσμια που ακολουθούνται από πλευράς της Εκκλησίας».
«Είναι απόψεις και θέσεις τις οποίες εμείς ακούσαμε, μπορεί να διαφωνούμε, μπορεί να συμφωνούμε σε κάποια σημεία, εμείς είχαμε την υποχρέωση να ακούσουμε και αυτό πράξαμε», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η κάθε άποψη είναι σεβαστή.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι χρονολογείται η ρύθμιση αυτού του ζητήματος και η Επιτροπή αναμένει να κατατεθεί το νομοσχέδιο στο Υπουργικό και μετά στη Βουλή για συζήτηση.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ένας σημαντικός κοινωνικός διάλογος, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και σημαντικό ζήτημα και διέπει το θέμα της τεκνοποίησης σε ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.
«Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, σήμερα ακούσαμε και τις θέσεις της Εκκλησίας , όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, εκεί θα τοποθετηθούμε και θα ακουστούν απόψεις και κοινωνικά σύνολα θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις», ανέφερε.