Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις της Πάφου ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ με την Ιερά Μητρόπολη Πάφου με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, ανέφερε ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια επιχειρήθηκαν πολλές και εκθεμελιωτικές αλλαγές στην Παιδεία μας, αλλαγές που στόχευαν στον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα της, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν επιχειρήθηκε η αποκαθήλωση των Τριών Ιεραρχών από το βάθρο τους ως προστατών της Παιδείας μας, σημειώνοντας πως παρακολουθώντας τον είναι σαν να τον ακούμε να μιλά σ’εμάς για τη σημερινή κοινωνία της μικρής μας πόλης.
Εκτίμησε επίσης πως μέσα από τις επισημάνσεις του Μ. Βασιλείου, όπως τις παρακολουθήσαμε, θεσμικοί φορείς και απλοί πολίτες, παίρνουμε τα σωστά μηνύματα και βοηθούμαστε τόσο για συνειδητοποίηση της κατάστασης όσο και για έξοδο από αυτή και θεραπεία των κακώς εχόντων.
Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε, πως όταν του προτάθηκε, από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων της πόλης μας, να είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση, ύστερα από κάποιο σοβαρό προβληματισμό, διερωτήθηκε κάτω από τον ευρύ αυτό ορισμό της παιδείας, ποιο είναι το κρίσιμο θέμα στην κοινωνία της Πάφου, που επηρεάζει την παιδεία και την αγωγή των μελών της, σήμερα,και η απάντηση συνέχισε ήλθε αβίαστα “ η διαφθορά στα ανώτατα στρώματα της κοινωνίας μας και η, ως εκ τούτου, επελθούσα απαξίωση των θεσμών”.
O Mητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως η παιδεία μας, αναπόφευκτα, επηρεάζεται από αυτή την κατάσταση, αφού νέοι και μεγάλοι παίρνουν έμπρακτα μιαν αγωγή από την επικρατούσα γύρω μας ατμόσφαιρα.
O Mητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως “υπήρξαν και τότε άρχοντες ανάξιοι της θέσης τους, εκτρεπόμενοι σε άδικο πλουτισμό, που περιφρονούσαν την αρετή και τον θείο νόμο. Υπήρχαν και τότε νεοφανείς πλούσιοι, που ξέχασαν από πού ξεκίνησαν και πώς πλούτισαν και που δεν δίσταζαν με κάθε τρόπο, με παραχαράξεις κανονισμών και δωροδοκίες, και των εκκλησιών τις περιουσίες να καταληστεύουν αλλά και τον λαό να αδικούν, έχοντας ως μοναδικό στόχο τους την περαιτέρω συσσώρευση της ύλης. Υπήρχε και τότε φτώχεια και ανέχεια σε μεγάλο μέρος του λαού που άφηνε ασυγκίνητους τους πλουσίους”.
Σε μιαν τέτοια εποχή συνέχισε, δρα ο Μ. Βασίλειος που ως πρωτοπόρος ιεράρχης και φωτισμένος ιδεολόγος καταφέρνει να δώσει σωστικές απαντήσεις στους ανθρώπους, να τους υποδείξει «οδούς σωτηρίας» μέσα από τα φοβερά αδιέξοδά των καιρών και να τους καθοδηγήσει στο πραγματικό νόημα της ζωής.
Προϋπόθεση για την πρόοδο μιας κοινωνίας, κατά τον Μ.Βασίλειο, ανέφερε ο Μητροπολίτης Πάφου είναι η αρετή, η προσήλωση που θα επιδείξουν σε αξίες, τις οποίες και θα καλλιεργήσουν τα μέλη της και ιδίως οι προεστώτες, οι θεσμικοί άρχοντες.
Αν ο προϊστάμενος των θεσμών μιας περιοχής κλέπτει, διερωτήθηκε ο Πάφου Γεώργιος, δεν θα τον μιμηθούν οι κατά τους διάφορους τομείς υπάλληλοι και σημείωσε πως αυτό το ζήσαμε στην πόλη μας με προηγούμενες καταδίκες υφισταμένων για παρκόμετρα, πινακίδες, υδατοπρομήθεια, κρεβατάκια λουομένων και άλλα.
Ο Μητροπολίτης Πάφου αναφέρθηκε και στον Κυπριακό Ελληνισμό λέγοντας πως ο εξευτελισμός που, ως Κυπριακός Ελληνισμός, βιώνουμε αυτή την περίοδο είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερος από την ταπείνωση που ως Πάφος υφιστάμεθα. Πού, ή πότε, ξανακούστηκε στην Ελληνική μας ιστορία να προτείνουμε προσφορά βοήθειας προς τον εισβολέα, επιδιορθώνοντας τα πολεμικά του μέσα, για να συνεχίσουν την επιδρομή εναντίον μας, διερωτήθηκε, λέγοντας παράλληλα πως “ ούτε οι πρόγονοί μας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας θα επιδιόρθωναν βλάβες των περσικών πολεμικών πλοίων, ούτε ο Κανάρης θα’κανε κάτι τέτοιο με τα Τουρκικά”.
O Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες υφιστάμεθα μια νέα εισβολή και επιδρομή στην ΑΟΖ μας από πλοία της Τουρκίας.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι διαθέτουμε, και με το παραπάνω, τις δυνάμεις για να εξέλθουμε από το σημερινό τέλμα και πως η απόδοση δικαιοσύνης που θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αλλά και η συναίσθηση του καθήκοντος όλων μας απέναντι στην κινδυνεύουσα τον έσχατο των κινδύνων, τον κίνδυνο του εκτουρκισμού, πατρίδα μας, θα μας υποδείξουν πορεία πλεύσης.