Ποτέ μην αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα τα οποία ,μπορεί να σας παρουσιαστούν ξαφνικά και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους, ξαφνικές λάμψεις φωτός, πόνος στο στήθος, η ξαφνική απώλεια όρασης ή λόγου και ο έντονος κοιλιακός πόνος είναι μερικά από τα σημάδια που απαιτούν άμεση ιατρική προσοχή.
Ας δούμε μία λίστα με 7 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:
Νο 1: Eπίμονος ή υψηλός πυρετός
Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητα μια αιτία συναγερμού. Ο πυρετός φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Εάν είχατε πυρετό για περισσότερες από τρεις ημέρες, όμως, θα πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός σας. Ο επίμονος πυρετός μπορεί να σηματοδοτεί μια κρυφή λοίμωξη που θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος μέχρι φυματίωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες καρκινικές (κακοήθεις) καταστάσεις, όπως τα λεμφώματα, μπορούν να προκαλέσουν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και κάποια φάρμακα. Αν έχετε υψηλό πυρετό, από 39,4C και πάνω, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
Νο 2: Aνεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους χωρίς να έχετε κάνει μια προσπάθεια γι’ αυτό, μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα, όμως κατ’ ουσίαν μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα υγείας. Αν έχετε χάσει έως και 10% του βάρους σας κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μια ανεξήγητη απώλεια βάρους θα μπορούσε να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις όπως υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός), διαβήτης, κατάθλιψη, νόσος του ήπατος, καρκίνος, ή διαταραχές που παρεμβαίνουν στο πώς το σώμα σας απορροφά τις θρεπτικές ουσίες.
Νο 3: Δύσπνοια
Μια δύσπνοια που μοιάζει περισσότερο σοβαρή απ’ αυτήν που προκαλεί μια βουλωμένη μύτη ή μια έντονη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Εάν δεν είστε σε θέση να ανακτήσετε την κανονική αναπνοή σας, ή αν έχετε λαχανιάσει ή βγάζετε συριγμό, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Το αίσθημα της δύσπνοιας κατά την κατάκλιση είναι επίσης ένα σύμπτωμα που πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα.
Αιτίες για τη δύσπνοια μπορεί να είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η χρόνια βρογχίτιδα, η πνευμονία, ένας θρόμβος αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή), καθώς και άλλα προβλήματα της καρδιάς και των πνευμόνων. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί επίσης να συμβεί λόγω κρίσης πανικού ή από επεισόδια έντονου άγχους που μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία, εφίδρωση, δύσπνοια ή άλλα σωματικά συμπτώματα.
Νο 4: Aνεξήγητες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
Τι ακριβώς θεωρείται φυσιολογικό για τις κινήσεις του εντέρου είναι ένα θέμα που ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες ή ανεξήγητες αλλαγές σε ό,τι ήταν πριν φυσιολογικό για σας, όπως:
* Αιματηρά, μαύρα ή σαν πίσσα, ή ανοιχτού χρώματος κόπρανα
* Επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα
* Ανεξήγητη ανάγκη μετακίνησης εντέρων
Οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια βακτηριακή μόλυνση – όπως καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα, ιογενείς ή παρασιτικές λοιμώξεις. Αλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Νο 5: Σύγχυση ή αλλαγές στην προσωπικότητα
Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε:
* Αιφνίδια σύγχυση σκέψης
* Σύγχυση σχετικά με το χρόνο ή τόπο (αποπροσανατολισμός)
* Αιφνίδια προβλήματα με τη συγκέντρωση ή τη μνήμη
* Ξαφνικές αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά, όπως και επιθετικότητα
Οι αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη σκέψη θα μπορούσαν να προκληθούν από πολλά προβλήματα, όπως λοιμώξεις, αναιμία, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αφυδάτωση ή συνθήκες διαταραχής ψυχικής υγείας. Μερικές φορές κάποια φάρμακα συμβάλλουν επίσης στη σύγχυση ή τις μεταβολές της προσωπικότητας.
Νο 6: Λάμψεις φωτός
Λευκές κηλίδες ή λάμψεις φωτός και άλλες διαταραχές της όρασης, συνήθως δηλώνουν μια ημικρανία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ξαφνικές λάμψεις φωτός που αναβοσβήνει θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Η άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόνιμης απώλειας όρασης.
Νο 7: Aίσθημα πληρότητας μετά από πολύ λίγο φαγητό
Εάν αισθάνεστε πλήρης, πριν τελειώσει ένα κανονικό γεύμα, έχοντας φάει λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, θα πρέπει να το ελέγξετε με το γιατρό σας. Αυτό το αίσθημα κορεσμού μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, φούσκωμα, πυρετό, απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν συμβαίνει αυτό, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με αυτά τα συμπτώματα.
Πιθανές αιτίες πρόωρου κορεσμού μπορεί να είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κοινώς γνωστή ως ΓΟΠ και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.