Με 30 ψήφους κατά της αναπομπής του νόμου για αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων και 18 υπέρ της αναπομπής, η Ολομέλεια της Βουλής, απέρριψε την αναπομπή.
Υπέρ της αναπομπής ψήφισαν οι 18 παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και εναντίον ψήφισαν όλοι οι παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.
Προηγήθηκε απόρριψη τροπολογίας που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, η οποία προέβλεπε αναστολή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 29η Ιουνίου. Υπέρ της τροπολογίας που απορρίφθηκε ψήφισαν οι 17 παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και οι 29 παρόντες Βουλευτές των άλλων κομμάτων εναντίον.
Με ψήφους 18 (παρόντες Βουλευτές ΑΚΕΛ και Περδίκη) υπέρ και 29 εναντίον (παρόντες Βουλευτές των άλλων κομμάτων) απορρίφθηκε τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η τροπολογία του αποτελούσε μια συμβιβαστική πρόταση με πρόθεση του να αποδεχθεί την αναπομπή. Εξήγησε πως αυτή εισηγείτο την αναστολή της νομοθεσίας μέχρι την 1η Ιουνίου για την κύρια κατοικία, την μικρή επαγγελματική στέγη και για δάνεια που βρίσκονται ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για διαμεσολάβηση, όλα για ύψος οφειλής μέχρι 350.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, ώστε ανέφερε η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε συνάντησε την άρνηση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η θέση της Κυβέρνησης. Παρατήρησε ότι η πρόταση Περδίκη ήταν πανομοιότυπη με την πρόταση της Κυβέρνησης και προστάτευε τους μικρο-οφειλέτες.
Ζήτησε επίσης να τερματιστεί η παραφιλολογία που φέρει τη Βουλή να προσπαθεί να προστατεύσει τους μεγαλοοφειλέτες. “Η συζήτηση να τερματιστεί εδώ και ο καθείς να εκτίθεται από εκεί που ετάχθη” συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου διευκρίνισε πως η πρόταση της Κυβέρνησης είναι διαφορετική από την πρόταση του κ. Περδίκη και ανέφερε πως η κυβερνητική πρόταση περιελήφθη σε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ και η οποία θα συζητηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών.
Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ αφορά την αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για εκποιήσεις κύριας κατοικίας μέχρι την 3η Απριλίου 2015.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ παραμένει στον αρχικό σχεδιασμό, για ταυτόχρονη εφαρμογή πλαισίου προστασίας των ευάλωτων μικρο- οφειλετών με την εφαρμογή της νομοθεσία για τις εκποιήσεις. Ζήτησε όπως αν είναι δυνατό μέχρι την προθεσμία που δίνει η αναστολή του νόμου, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 5ου νομοσχεδίου ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρχει ικανοποιητικό δίχτυ προστασίας για αυτούς που πραγματικά δεν έπληξε η κρίση και θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης εξέφρασε τη θέση ότι απαιτείται καθαρό μυαλό και καθαρές αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι η αρχική θέση ήταν ότι μόνος τρόπος για να ψηφιστεί η νομοθεσία για τις εκποιήσεις ήταν η παράλληλη εφαρμογή της νομοθεσίας με την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Ανέφερε ότι οι οι οποίες λύσεις παρεκκλίνουν από αυτή την απόφαση είναι απορριπτέες. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμα πως εάν αρθεί η πίεση που εφαρμόζει μήνα με το μήνα η Βουλή δεν θα έρθει ποτέ επαρκές προστατευτικό πλαίσιο στη Βουλή.
Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αφού ανέφερε ότι συμφωνεί με τα όσα ανέφεραν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Νικολαϊδης.
Ο κ. Νικολαϊδης απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο που να προσφέρει επαρκές προστατευτικό δίχτυ, επειδή όπως ανέφερε εάν δεν έχουμε αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας ακόμα και με κίνδυνο να χαθεί η επόμενη δόση.