Με συνδρομή του ΔΗΚΟ, η Κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική της «δουλικής υποταγής στα κελεύσματα της Τρόικας», προχώρησε, διά του ΔΗΣΥ και με τη συνδρομή του ΔΗΚΟ, στην υιοθέτηση μιας νομοθεσίας που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών Cyta, AHK και Αρχή Λιμένων.

 “Η Κυβέρνηση παραδόθηκε στην Τρόικα χωρίς την παραμικρή διαπραγμάτευση και χωρίς ίχνος διεκδίκησης των πραγματικών συμφερόντων του κυπριακού λαού”, είπε ο κ. Ομήρου, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, με τη συμπεριφορά της η Κυβέρνηση απέδειξε ότι κινήθηκε εκ προ μελέτης και εκ προθέσεως για να ικανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές της αντιλήψεις και δογματισμούς.

“Μάλιστα τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ΔΗΣΥ επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της ΕΔΕΚ για τους ημικρατικούς οργανισμούς“, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ουδέποτε ως ΕΔΕΚ υποστηρίξαμε είτε την πλήρη αποκρατικοποίηση είτε την πλήρη κρατικοποίηση”.

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, “με συνέπεια υποστήριξε και υποστηρίζει τη μερική μετοχοποίηση των συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, ενώ για άλλους οργανισμούς που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, υποστηρίξαμε την κατάργηση τους και την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι “δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση ότι αυτή θα είναι μερική μετοχοποίηση”, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε μερική μετοχοποίηση, διασφαλίζοντας ότι “το 51% του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να παραμείνει στο κράτος”.

“Δυστυχώς, αυτή η τροποποίηση δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής”, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους τρεις ημικρατικούς οργανισμούς Cyta, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, ο κ. Ομήρου είπε ότι “με την πρόταση της ΕΔΕΚ, θα πετυχαίναμε τον εκσυγχρονισμό, τη μεταρρύθμιση και την υγιή ανάπτυξη των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, αντλώντας ταυτόχρονα το ποσό του 1,4 δις που αποτελεί όρο των δανειστών μας”.

“Τονίσαμε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να καταστούν μέσα από τη λειτουργική αναδιάρθρωση και προσαρμογή της οργανωτικής δομής τους, την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης τους και την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ανταγωνιστικοί και ικανοί να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις. Διακηρύξαμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών και εκποίησης κρατικής περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες”, πρόσθεσε.

Θέματα εθνικής ασφάλειας

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ απηύθυνε “δημόσια έκκληση προς την Κυβέρνηση να αποταθεί άμεσα προς τους δανειστές μας για εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου προκειμένου να κατοχυρωθεί ο ύψιστος στόχος διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας”, προσθέτοντας ότι “και πάλι η κυβέρνηση απαξίωσε την προτροπή και έκκληση μας. Αναλαμβάνοντας βαρύτατες ευθύνες και θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της ημικατεχόμενης χώρας μας”.

“Η συμπλήρωση των σχεδιασμών και της οριστικής διαμόρφωσης των προϋποθέσεων διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας συνιστά κεφαλαιώδες χρέος της πολιτείας προ της οποιασδήποτε αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τριών Ημικρατικών Οργανισμών”, ανέφερε και πρόσθεσε “ΣΥΤΑ, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων είναι μεγάλης σημασίας και υψίστης προτεραιότητας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς”.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, “η Κυβέρνηση, με τη συνδρομή του ΔΗΚΟ, επέμεινε στην προώθηση μιας νομοθεσίας που οδηγεί στην απώλεια του κρατικού ελέγχου επί της ΣΥΤΑ, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων”.

“Υπό το φως και των όσων, τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και οι Διευθύνσεις των πιο πάνω Ημικρατικών Οργανισμών κατέθεσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας μας ανησυχούν πολύ οι επιπτώσεις από το εύρος και το βάθος των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η Κυβέρνηση“, κατέληξε.