Με κεντρικό το μήνυμα της ενότητας και με δεσπόζουσα την πεποίθηση ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου και να πολιτεύεται για το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της Κύπρου μας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Καταστατικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Όπως τόνισε και η Πρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της, «η ενότητα, η εξέλιξη και η προοπτική της παράταξής μας είναι τα μέσα που μας βοηθούν στο μεγάλο σκοπό μας. Την αποστολή που αναλαμβάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την ίδρυσή του έως σήμερα: Η διασφάλιση του μέλλοντος για τον τόπο μας. Η αναγέννηση της ελπίδας για την Κύπρο μας».
Η κ. Δημητρίου κατά τη διάρκεια της ομιλία της έδωσε το πολιτικό στίγμα για την επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού κάνοντας παράλληλα εκτενείς αναφορές τόσο στο εθνικό μας θέμα όσο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Στο συνέδριο τέθηκαν τα ζητήματα που συζητήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας σάρκα και οστά στις συμπεριληπτικές διαδικασίες και στη μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν όλες οι καταστατικές αλλαγές και οι εισηγήσεις της ηγεσίας, με τους συνέδρους να προχωρούν στις δικές τους παρεμβάσεις. Με τις εν λόγω αλλαγές έκλεισαν ανοιχτά κεφάλαια που πλήγωσαν την Παράταξή μας «για να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και αποφασισμένοι», όπως τόνισε η Πρόεδρος. Επιτεύχθηκε η διεύρυνση των συλλογικών οργάνων και θεσμοθετήθηκε η αξιοποίηση της τεχνολογίας για να αφουγκραζόμαστε τα μέλη μας και την κοινωνία.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι η διαγραφή κυβερνητικών στελεχών από το κόμμα δεν ήταν εκδικητική, αλλά «αναγκαία» για την πολιτική συνοχή του κόμματος. Ανέφερε ότι η απόφαση του Συνεδρίου βασίστηκε σε πολιτικά επιχειρήματα και πως οι πρώην υπουργοί μπορούν να επιστρέψουν μετά τη θητεία τους, εφόσον το επιθυμούν.
Ερωτηθείσα μετά το πέρας του Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, για διαγραφές μελών της Κυβέρνησης, η κα Δημητρίου είπε ότι επικοινώνησε με κάποια άτομα, όχι γιατί ήταν προειλημμένη απόφαση, αλλά γιατί ήταν δεοντολογικά ορθό και για αυτό ενημέρωσε τα μέλη του κόμματος, από τη στιγμή που υπήρξε μια εισήγηση και η θέση της ηγεσίας ήταν ξεκάθαρη.
Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης ή επηρεασμού του Συνεδρίου. «Αποφάσισαν οι σύνεδροι με πολιτικά επιχειρήματα», ανέφερε.
Τόνισε παράλληλα ότι χάνουν την ιδιότητα του μέλους οι προϊστάμενοι της εκτελεστικής εξουσίας, αφού, όπως είπε, ήταν πολιτικά οξύμωρο οι υπουργοί που είναι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας να είναι και μέλη του κόμματος που το αντιπολιτεύεται.
«Δεν αναφερόμαστε ούτε στα απλά στελέχη που δικαίωμά τους και έκαναν την όποια επιλογή, ούτε λειτουργούμε εκδικητικά, ούτε και θέλουμε να ανοίξουμε και πάλι ένα νέο κεφάλαιο εσωστρέφειας», ανέφερε.
Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Δίπλαρος και τις πρόνοιες για αλλαγές στο Καταστατικό της Παράταξης παρουσίασε ο Διευθυντής του Γραφείου της Προέδρου και μέλος της Επιτροπής Καταστατικού κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου.