Ουδεμία εξέλιξη σχετικά με την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται απο την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, με τα πιθανότερα σενάρια να μιλούν για μετάθεση των αποφάσεων σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, είτε απο το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, είτε από κάποια έκτακτη συνεδρίασή του.Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρξει μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα, έως την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ο’ Κόνορ απάντησε ότι ‘Επιθυμούμε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο δεν είμαι σε θέση να δώσω συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα” και πρόσθεσε πως “Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας”.
Σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Σ. Ο’ Κόνορ απέφυγε μια ξεκάθαρη απάντηση και δήλωσε ότι η επιμήκυνση που δόθηκε στην Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν επακόλουθο της “αποτελεσματικής δράσης” που έλαβαν οι χώρες αυτές, στο δημοσιονομικό και στο διαρθρωτικό σκέλος της προσαρμογής.
Αγώνας δρόμου για να κλείσει το πακέτο
Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο, με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να συνεχίζονται όπως όλα δείχνουν και τις επόμενες μέρες και τον Αντώνη Σαμαρά να επιθυμεί το συνολικό πακέτο πρίν την ερχόμενη Πέμπτη, με σκοπό να το παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της χώρας να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Άν και η έκθεση της τρόικα, με βάση πληροφορίες, έχει αρχίσει να γράφεται και τα 13,5 δις έχουν κλειδώσει, οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου εστιάζονται στη μείωση των περικοπών κάτω απο τα 9 δις για το 2013, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε κινούμενη άμμο η κυβερνητική συνοχή
Και ενώ το πακέτο των μέτρων οδεύει προς οριστικοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι μετά θα πάρει το δρόμο της Βουλής, η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται καθημερινα, όπως διαφαίνεται απο τις αποσύρσεις τροπολογιών και τις αντιπαλότητες μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αντιπαλότητες που συνθέτουν ένα σκηνικό που θέτει υπο αμφισβήτηση την ψήφιση των μέτρων απο τη Βουλή και τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.