Περικοπές σε μισθούς που φτάνουν συνολικά το 17-20% θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά και τις νέες περικοπές που ανακοινώθηκαν. Και κρίθηκαν αναγκαίες καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2012 εκτινάσσεται στο 6% από 4,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Συγκεκριμένα, μισθοί από 1001 μέχρι 1500 ευρώ θα υποστούν μειώσεις κατά 6,5%, από 1501-2000 ευρώ η μείωση θα είναι 8,5%, από 2001-3000 ευρώ, 9,5%, από 3001-4000 ευρώ 11,5% και από 4001 ευρώ και πάνω θα φτάσει το 12,5%.
Μετά την επιστροφή του προέδρου Χριστόφια οιι νέες περικοπές θα σταλούν προς έγκριση στη Βουλή, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καταβληθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων τον μήνα Νοέμβριο.
Έντονα έχουν αντιδράσει στα νέα μέτρα τα εργατικά σωματεία με τον γγ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου να κατηγορεί τον υπουργό οικονομικών Γ. Σαρλή λέγοντας ότι «είδε πως του έλειπαν μερικά εκατομμύρια και αποφάσισε ότι πρέπει να τα πληρώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Είναι προκλητικό, τόνισε ο κ. Χατζηπέτρου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πήρε παχουλό εφάπαξ και μπόνους από την τράπεζα, όπου εργαζόταν, να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Αν ο κ. Σαρλή ήταν πιο προσεκτικός στον χώρο όπου
εργαζόταν προηγουμένως, δεν θα αντιμετωπίζαμε τα σημερινά προβλήματα κατέληξε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων με τον Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλα Παπαδόπουλο να βάλλεται κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχίες και δείχνει ότι για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση έπεσε έξω στις εκτιμήσεις της». Δεν είναι λύση, τόνισε, η πρόχειρη περικοπή μισθών, χωρίς ευρύτερο σχεδιασμό και στρατηγική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών μας ελλειμμάτων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως «δε μπορεί να γίνεται λάβαρο η σημαία για διάσωση του 13ου μισθού, όταν η Κυβέρνηση περικόπτει ποσό, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τον 13ο μισθό».
Ο ΔΗΣΥ περιμένει να ενημερωθεί σχετικά από τον Πρόεδρο της δημοκρατίας για το αν η κυβέρνηση έπεσε έξω στα νούμερα ενώ ο κ Γεωργιάδης υποστήριξε πως «όσο καθυστερούμε οι συνέπειες της διόρθωσης θα γίνουν πιο επώδυνες για τους εργαζόμενους. Ο χρόνος τελείωσε,και πλέον είναι η ώρα της κρίσης και των αποφάσεων καθώς άδω που έχουμε οδηγηθεί η συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης με την τρόικα είναι μονόδρομος».
Επιτακτική είναι η ανάγκη να διαφυλαχθεί το καλό κλίμα των συσκέψεων της κυβέρνησης με τα κόμματα στο προεδρικό μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπέδειξε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ,
Σταύρος Ευαγόρου ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους σε«επανάσταση κατά του κατεστημένου».