25 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου το παγκόσμιο εμπόριο όπλο σημειώνει τεράστια άνοδο, όπως αναφέρει το σουηδικό ίδρυμα για την ειρήνη Sipri.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του STOCKHOLM INTERNATIONAL PEACE RESEARCH INSTITUTE ο όγκος των εξαγωγών όπλων την περασμένη πενταετία ήταν ο μεγαλύτερος από το 1990. Στο διάστημα μεταξύ 2012 και 2016 αυξήθηκε κατά 8,4% σε σχέση με την πενταετία 2007-2011.
Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς όπλων, όπως αναφέρει το Sipri, ήταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες κατέχουν με 56% τη μερίδα του λέοντος στην αγορά. Πίσω τους ακολουθεί η Κίνα με 6,2%,
η Γαλλία με 6% και στην πέμπτη θέση η Γερμανία με 6,2% καθώς οι πωλήσεις γερμανικών όπλων έπαθαν καθίζηση της τάξης του 36% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η Ινδία ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων
«Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν τουλάχιστον 100 χώρες με όπλα – πολύ περισσότερες απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλος εξαγωγέας», λέει η Ωντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος αμυντικών δαπανών του Sipri. Τη μεγαλύτερη ζήτησ παρουσίασαν μαχητικά αεροσκάφη με πυραύλους Cruise κι άλλα βλήματα ακριβείας, καθώς και τα τελευταίας γενιάς αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα.
Η Ρωσία έχει μερίδιο αγοράς 23% στις εξαγωγές και τροφοδοτεί κυρίως την Ινδία, το Βιετνάμ, την Κίνα και την Αλγερία.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως ήταν σύμφωνα με την έκθεση η Ινδία με 13%. Αλλά και κράτη της Μέσης Ανατολής έκαναν την τελευταία δεκαετία μαζικές αγορές όπλων. Η Σαουδική Αραβία για παράδειγμα ήταν δεύτερη πίσω απ’ την Ινδία στο διάστημα μεταξύ 2012-2016 αυξάνοντας κατά 212% τις αγορές όπλων έναντι της αμέσως προηγούμενης πενταετίας. Ενώ το Κατάρ αύξησε κατά 245% τις αγορές…
«Παρά την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού οι χώρες της περιοχής συνέχισαν και πέρυσι να παραγγέλνουν όπλα, τα οποία θεωρούν αποφασιστικά εργαλεία για ενδεχόμενες συρράξεις και περιφερειακές εντάσεις», λέει ο Σίμον Βέζεμαν ερευνητής του ιδρύματος Sipri.