Τα προβλήματα στο χώρο της ακτοπλοΐας, θα συζητήσουν σήμερα σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πλροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρουν οτι, στη συνάντηση των δύο ανδρών θα εξεταστεί η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και το ενδεχόμενο αγοράς φθηνότερων καυσίμων από τις εταιρείες.Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας αλλά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχει ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο 6,5% καθώς και την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων που επιβαρύνουν τα εισιτήρια, προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς τα νησιά.
Ανάλογη πρόταση έχει κάνει σε έρευνά του και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συγκεκριμένα, ζητάει μείωση στο 9% του ΦΠΑ στο ακτοπλοϊκό εισιτήριο των επιβατών και στο 16% για το εισιτήριο των οχημάτων.
Ο ΦΠΑ είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα, ενώ ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, πέραν του ΦΠΑ, επιβαρύνεται με τον επίναυλο, που είναι 3%, και με 5% λιμενικά τέλη.
Επίσης έχει θέσει θέμα υψηλής τιμής των καυσίμων επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα γι αυτό, αφού η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την επιβατική και εμπορική κίνηση. Σημειώνεται, ότι το καύσιμο παρά το γεγονός ότι από τις
εταιρείες αγοράζεται αφορολόγητο, αυτή τη στιγμή αποτελεί το 60% του λειτουργικού κόστους σε ένα πλοίο.
Ο τόνος στο πετρέλαιο για τα συμβατικά πλοία το Νοέμβριο του 2012 ήταν στα 519 ευρώ και στα 770 για τα ταχύπλοα. Το 2010 ήταν για τα συμβατικά στα 390 ο τόνος και στα 552 για τα ταχύπλοα. Ακτοοπλόοι για το θέμα των καυσίμων έχουν προτείνει επιδότηση όπως γίνεται στην ηλεκτρική ενέργεια.
Πηγές από την ακτή Μιαούλη ανέφεραν ότι το υψηλός κόστους λειτουργικότητας των πλοίων έχει οδηγήσει τις περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες σε αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων προς τρίτους, ενώ πολλά πληρώματα παραμένουν απλήρωτα εδώ και τρεις μήνες.