Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παράλληλα την εκτίμηση ότι οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν συνδέονται με τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, αλλά με τον κίνδυνο της πολιτικής ασυνέχειας και μιας σοβαρής σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της εκφράζει η Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει στην ανάλυσή της πως το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 9,1% σε σύγκριση με 5,5% τον Σεπτέμβριο και το χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται 32% χαμηλότερα σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Αυτή η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς έλαβε χώρα παρά τη συνεχή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών», σημειώνεται στην ανάλυση.
Η Goldman Sachs αναφέρει πως το 2015 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα, καθώς αν και η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση. Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως το 2015 είναι το τελευταίο έτος που η ελληνική η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και ως εκ τούτου θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια για να εξασφαλιστεί πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Eurogroup αποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την εν εξελίξει αναθεώρηση έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Κατά την GS υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία που πρέπει να συμφωνηθούν ώστε η τρέχουσα επανεξέταση να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, β) περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, και γ) περαιτέρω περικοπές στο προϋπολογισμό.
«Το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να παραμείνει κάτω από στενή οικονομική επιτήρηση στη συνέχεια», σημειώνεται σχετικά.