”Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι: εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Έχει ωριμάσει η στιγμή της οικονομικής στροφής στην Ευρώπη, στοχεύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη απ’ ότι στην λιτότητα.”
Τον λόγο για τον οποίο δεν παρίσταται σε ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, στη δήλωση του προέδρου των ιταλών βιομηχάνων Τζόρτζιο Σκουίντσι ότι «είναι αποκαρδιωτικό το ότι η Ιταλία δεν καλείται, πλέον, σε σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα».
«Σέβομαι την θέση του, αλλά στις διασκέψεις αυτές εγώ δεν πάω. Δεν είναι θέμα πρόσκλησης, από την στιγμή που ο Τσίπρας μου ζήτησε επανειλημμένα να συμμετάσχω. Μόνον που εμείς χαρακτηριζόμαστε από μια κουλτούρα ευρωπαϊσμού βάσει της οποίας τα προβλήματα αντιμετωπίζονται στις έδρες των θεσμών, όχι μπροστά από τζάκια. Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε. Αλλά αν είναι αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα, εντάξει. Μόνον που η Ιταλία συμμετέχει σε θεσμικές συνόδους, όχι στις άτυπες», απάντησε.
«Για να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους Ιταλούς δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι: εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Έχει ωριμάσει η στιγμή της οικονομικής στροφής στην Ευρώπη, στοχεύοντας περισσότερο στην ανάπτυξη απ’ ότι στην λιτότητα. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από τις δικές μας», πρόσθεσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι θα ζητήσει από την Ένωση, στο επόμενο συμβούλιο κορυφής, να δείξει εμπράκτως αλληλεγγύη στο θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων και ότι θα συναντήσει για το θέμα αυτό τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και θα μιλήσει και πάλι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Αν δεν υπερισχύσει η αλληλεγγύη, «η Ιταλία έχει έτοιμο σχέδιο Β, αλλά θα ήταν ένα πλήγμα πρώτα από όλα για την Ευρώπη»,τονίζει ο Ρέντσι.