«Δεν αφήσουμε ποτέ ξανά τον κ. Μπαγίς, ή όμοιούς του να λένε με χλευαστικό και μειωτικό τρόπο, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο μέσω του ψευδοκράτους».
Η ρητή δήλωση ανήκει στο πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, που ζήτησε από όλους να δείξουν τον πατριωτισμό τους, κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του προσωπικού του κόμματος. Μίλησε για «πρωτοφανή πράγματα» που συμβαίνουν στη Κύπρο, για πολυεπίπεδη οικονομική, πολιτική και θεσμική κρίση, την πιο καθοριστική μετά το 1974. Ποτέ ξανά η μεσαία τάξη, που αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, δεν κτυπήθηκε σε μεγάλο τέτοιο βαθμό, τόνισε ο κ. Καρογιάν ….«Δεν νομίζω η Κύπρος να είχε ξανά 200.000 συμπατριώτες μας κάτω από το όριο της φτώχιας…Δεν νομίζω να είχαμε φτάσει ξανά στο σημείο οικογένειες να αποστερούν από τα παιδιά τους το ιερό δικαίωμα της μόρφωσης, οι οποίες υποχρεώνονται από το βάρος της κρίσης να διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους».
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου ήταν «διαμάντι» στην Ευρώπη είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και σήμερα βάλλεται από παντού με αναμφίβολη εξέλιξη. «Μπροστά σε όλες αυτές τις μεγάλες προκλήσεις είναι η ώρα που πρέπει να αποδείξουμε όλοι τον πατριωτισμό μας».
Ο κ. Καρογιάν εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί …Ο πατριωτισμός δεν είναι συνυφασμένος με πρωτοσέλιδα που καλύπτουν τα ξένα ΜΜΕ που παρουσιάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα ανασφαλή, ως μια χώρα που παραπαίει, που δεν έχει προσανατολισμό, ως μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή και όχι παράδειγμα προς μίμηση, τόνισε. Σημαίνει φιλοπατρία για τη διαφύλαξη των αρχών του κυπριακού λαού. Ευθύνη όλων είναι να ανασκουμπωθούν, χωρίς μίση, πάθη και άγονες αντιπαραθέσεις και να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία της πατρίδας.
Το ΔΗΚΟ έκανε τις υπερβάσεις του, είπε ο πρόεδρός του για να φθάσει κοντά σε αυτό που οι πολίτες και η κοινωνία έλεγαν και δεν το ενδιαφέρουν οι επικρίσεις… «σε πείσμα πολλών θα είναι μπροστάρης σε όλες τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τις τομές και τις εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε να ανακάμψει η οικονομία και για να δημιουργηθεί ισχυρό υπόβαθρο στη βάση του οποίου να κτιστεί το υπόβαθρο για απελευθέρωση του τόπου από τον Τούρκο κατακτητή, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και όλα όσα οι λαοί της ΕΕ μπορούν και πρέπει να έχουν».