Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου διαβάστηκε σε όλες τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου. Μετέφερε την αγωνία του προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας για τα «ανταλλάγματα» που οι δανειστές της χώρας ζητούν, προκειμένου να προχωρήσουν στη δανειακή βοήθεια.
«Κυριαρχικά μας δικαιώματα υποθηκεύονται στους διεθνείς δανειστές μας και σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας, επιδιώκεται η επιβολή φίμωτρου στη διεκδίκηση των δικαίων μας…. ακόμα και με το υστέρημά μας, να διατηρήσουμε την αμυντική θωράκισή μας σε επίπεδα πού να αποτρέπουν κάθε εχθρική επιβουλή και να εξασκούμε, με τη δυναμική παρουσία μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Αφεθήκαμε να φτάσουμε στο θλιβερό σήμερα, τονίζει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθλιψη που έχει ζώσει τους Κύπριους πολίτες.
«Η ατμόσφαιρα είναι παντού καταθλιπτική. Πολλοί υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων τους, άλλοι πένονται από την απώλεια των εργασιών τους και μερικοί στερούνται ακόμα και αυτών των αναγκαίων για την επιβίωση. Η αβεβαιότητα πλανάται παντού και το άγνωστο της επιούσης δρα ως εφιάλτης στην πλειονότητα του λαού».
Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε όλους να στραφούν με ελεήμονα διάθεση στον διπλανό τους και επεσήμανε την υποχρέωση και το σημαντικό καθήκον να μην « χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας… στιγμή δεν θα πρέπει ούτε και να μας διαφεύγει ο αμετάθετος στόχος της Τουρκίας που είναι η πλήρης κατάληψη και τουρκοποίηση της Κύπρου».
Η οικονομική κρίση, πρόσθεσε, είναι ένας ακόμη λόγος που ενισχύουν την αναλγησία της Τουρκίας και τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου «πέραν από τη στήριξη των ισχυρών της γης, πού αποβλέπουν στη γεωγραφική θέση και το μέγεθός της».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε όλους όσοι εξακολουθούν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα και να ενισχύουν την κατοχή, να συναισθανθούν τη ζημιά που προκαλούν στην Κύπρο και να αλλάξουν τακτική. Όπως, υπέδειξε, η οικονομική ενίσχυση της κατοχής, ιδιαίτερα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες, ισοδυναμεί με προδοσία.