Μέτρα για το μεταναστευτικό ανακοινώνει ο Κάμερον

Αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τις προτάσεις του σχετικά με τον περιορισμό της μετανάστευσης στη χώρα από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιδιώκει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων λίγους μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων, ο Κάμερον δέχεται πιέσεις για να υιοθετήσει μια πιο σκληρή τακτική πάνω στο θέμα. Πολλοί από τους Συντηρητικούς βουλευτές έχουν εκφράσει τους φόβους τους σχετικά με την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ, οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα του μπλοκ. Βάσει αυτής της αρχής, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ καταφθάνουν στην Βρετανία, η οποία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως φαίνεται σε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, περίπου 228.000 άτομα μετακόμισαν στη Βρετανία φέτος μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην κυβέρνηση Κάμερον.

Το UKIP καθώς και ορισμένα μέλη του Συντηρητικού κόμματος δηλώνουν ότι οι Βρετανοί πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με αυτό που θεωρούν ως κατάχρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας από τους άνεργους μετανάστες της ΕΕ και ανησυχούν ότι ακόμα και όσοι καταφέρνουν να βρουν εργασία, οι μισθοί τους είναι πενιχροί.

Η Βρετανία προχώρησε φέτος στον περιορισμό των πληρωμών από συστήματα κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες της ΕΕ, αυξάνοντας την περίοδο αναμονής προτού αυτοί δικαιούνται να λάβουν αποδοχές και μειώνοντας κατά το ήμισυ το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούν να διεκδικήσουν τα επιδόματα ανεργίας και παιδιού.

Ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέπουν σε μετανάστες να λαμβάνουν κάποιο επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, δίνοντας στον Κάμερον το περιθώριο να δράσει μέσα σε ένα νομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ωστόσο, ανώτερος υπουργός του Συντηρητικού κόμματος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο περιορισμού του αριθμού των πολιτών της ΕΕ που θα επιτρέπεται να εργάζονται στη Βρετανία – μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ του Λονδίνου και των ευρωπαίων εταίρων του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν προειδοποιήσει τη Βρετανία ενάντια στις προσπάθειές της να παρέμβει στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ.

Ο Κάμερον από την πλευρά του υποσχέθηκε να προσπαθήσει να αναμορφώσει τους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί το 2017 και εφόσον επανεκλεγεί η τρέχουσα κυβέρνηση.