ΒΟΥΛΗ: Εφιάλτης η ανεργία – Θα ξεπεράσει το 50% στους νέους

Μέτρα για ανεργία και καθορισμό προσόντων, ζητά η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής

Τον καθορισμό επαγγελματικών προσόντων και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας για την εργοδότηση στην επισιτιστική βιομηχανία ζητούν οι βουλευτές που καλούν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η εργοδότηση κοινοτικών σε βάρος των Κυπρίων και η παράνομη και η αδήλωτη εργασία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας συζήτησε τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και τους διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής αφού ανέφερε ότι η ανεργία τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη, και ότι με βάση τις προβλέψεις, τους επόμενους μήνες η ανεργία θα ξεπεράσει το 20% και πιθανόν να προσεγγίσει το 25% με την ανεργία στους νέους να προβλέπεται πέραν του 50%.

Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση ριζικά μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον περιορισμό της ανεργίας, είπε πως ενώ η Κύπρος τείνει να εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια της ΕΕ στην ανεργία, ο αριθμός των κοινοτικών που βρίσκονται και εργάζονται στην Κύπρο έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Οι κοινοτικοί και εργαζόμενοι από τρίτες χώρες έχουν ξεπεράσει τις 180.000, συνέχισε προσθέτοντας ότι έφθασε η ώρα η Κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική απασχόλησης των κοινοτικών στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι ζήτησε την υιοθέτηση των επαγγελματικών προσόντων στη βάση των προτύπων που ετοίμασε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (72 επαγγέλματα), όπως ζήτησε και από τον ΚΟΤ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε σε κάποια επαγγέλματα να εισαχθεί η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Ο κ. Φακοντής σημείωσε ότι η εισαγωγή της γνώσης της ελληνικής γλώσσας με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επιτρέπεται από την ΕΕ.

Αναφορικά με την παράνομη και αδήλωτη εργασία, ο κ. Φακοντής αφού ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις που εργάζεται στην Κύπρο είτε είναι αδήλωτος είτε είναι παράνομος, είπε ότι αναμένουν να ενισχυθούν τα αρμόδια κλιμάκια και να εφαρμοστεί η νομοθεσία ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή τη γάγγραινα της οικονομίας, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε πως η Βουλή ζήτησε και ενημερώθηκε για την εφαρμογή απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης που υποχρεώνει τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου να προσλαμβάνουν άνεργους από τα κατά τόπους γραφεία εργασίας και ότι έχει εισαχθεί στις προκηρύξεις των προσφορών πρόνοια.

Πρόσθεσε ότι τα αρμόδια τμήματα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την εφαρμογή καθώς δεν υπάρχει κλιμάκιο παρακολούθησης αυτής της απόφασης.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Εκκλησία αποδέχθηκε την έκκληση της Βουλής να συμπεριλάβει αυτή την πρόνοια στην προκήρυξη των έργων που εξήγγειλε.

Είπε ακόμα ότι σε 15 ημέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή και θα ετοιμασθεί πλαίσιο επί του οποίου θα εργαστεί η Βουλή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου είπε ότι από τις 45.000 δηλωμένων ανέργων τον Απρίλη, οι 33.000 είναι Κύπριοι, την ώρα που στην Κύπρο εργάζονται 53.000 εργάτες από τρίτες χώρες και 55.000 κοινοτικών εργαζόμενων.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι το 2006 όταν η Ρουμανία και Βουλγαρία μπήκαν στην ΕΕ δεν ζητήθηκε από την τότε Κυβέρνηση παρέκκλιση με αποτέλεσμα η Κύπρος να κατακλυστεί με ανθρώπινο δυναμικό από αυτές τις χώρες.

Διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ζητήθηκε και δόθηκε παρέκκλιση δύο ετών για τους Κροάτες εργαζόμενους και υποστήριξε ότι πρέπει να εισαχθεί πρόνοια για γνώση της ελληνικής γλώσσας στην εργοδότηση κοινοτικών.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι 54.000 κοινοτικοί είναι εγγεγραμμένοι στις κοινωνικές ασφαλίσεις και 35.000 οικιακοί βοηθοί. Παρατήρησε ότι οι Κύπριοι άνεργοι είναι γύρω στις 30.000 και ότι οι κοινοτικοί και οι προερχόμενοι από τρίτες είναι υπερτριπλάσιοι των Κυπρίων ανέργων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η διαφορά στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΤΚΑ να μην είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες ή και κοινοτικοί παράνομοι.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι αναμένει πως η Κυβέρνηση θα τροποποιήσει τη νομοθεσία για αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ πιο αποφασιστική στο θέμα της απασχόλησης κοινοτικών εργαζομένων. Κατήγγειλε δε ότι στο πρόγραμμα των 20 εκ. για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού αφαιρέθηκε την τελευταία στιγμή η προϋπόθεση των 5 ετών μόνιμης παραμονής στην Κύπρο.

Διατύπωσε τη θέση ότι ουσιαστικά η ΕΕ χρηματοδοτεί με 20 εκ. για να εργοδοτήσουν οι ξενοδόχοι κοινοτικό προσωπικό και ότι μας δίνουν 20 εκ, για να εισπράξουν πολύ περισσότερα από τους μισθούς των κοινοτικών εργαζομένων.

Επανέλαβε επίσης την εισήγηση για τη διενέργεια εξετάσεων σε αυτούς που προσλαμβάνονται στην ξενοδοχειακή που να αφορούν γνώσεις για τον τόπο και να καταγγελθεί η συνθήκη της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και να μην εφαρμοστεί σε τομείς στους οποίους υπάρχουν Κύπριοι άνεργοι.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης συμφώνησε ότι πρέπει να είναι απαραίτητη η γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους εργαζόμενους στην επισιτιστική βιομηχανία, διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων να λαμβάνεται υπόψη και η ιδιαιτερότητα των πελατών τους.