Έντονη διαμαρτυρία στο διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για μείωση του μισθού των υπαλλήλων της ΣΚΤ κατά 15%, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι, μέλη της ΕΤΥΚ, στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 13:30 μέχρι τις 14: 30.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα με τα οποία χαρακτήριζαν το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών «δικτατορικό» έμειναν συγκεντρωμένοι για μία ώρα στην είσοδο της ΣΚΤ.
Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης, απευθυνόμενος στους απεργούς, αφού ανέφερε ότι η ΕΤΥΚ χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή το διάταγμα «δικτατορικό», πρόσθεσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΥΚ άρχισαν διαδικασία για άρση του Διατάγματος.
Πρόσθεσε ότι η ΕΤΥΚ θα διενεργήσει κύκλο επαφών με τα κόμματα τα οποία θα ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με τις μειώσεις μισθών.
Συνεχίζοντας είπε ότι η στάση εργασίας στοχεύει να καταδείξει την απαρέσκεια των εργαζομένων στην ΣΚΤ για την προσπάθεια που καταβάλλεται να εισαχθούν διαδικασίες που βυθίζουν τις εργασιακές σχέσεις σε συνθήκες Μεσαίωνα.
Ανέφερε ακόμα ότι χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις υπόλοιπες συντεχνίες, οι οποίες δήλωσαν τη στήριξή τους στα δίκαια των υπαλλήλων της ΣΚΕ.
Ο κ. Παναγίδης, αναφέροντας ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας του διαλόγου η ΕΤΥΚ και οι υπάλληλοι της ΣΚΤ δεν αρνήθηκαν μειώσεις στις απολαβές τους, αντίθετα – είπε – πρότειναν μείωση 15% όπως και το ποσοστό που ζητά η Τρόικα.
Περαιτέρω ο Κεντρικός Οργανωτικός της ΕΤΥΚ παρατήρησε ότι το διάταγμα είναι νομικό κείμενο, η ετοιμασία του οποίου παίρνει χρόνο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το διάταγμα είχε ετοιμαστεί από ημερών.
«Κάποιοι προσπάθησαν να παίξουν με την αξιοπρέπεια σας και με τον εκβιασμό του πλεονασμού να σας εγκλωβίσουν σε προσωπικά συμβόλαια», είπε στους υπαλλήλους της ΣΚΤ.
Περαιτέρω είπε ότι η ΕΤΥΚ θα μεριμνήσει ώστε να ενημερωθεί ο καθένας στην κοινωνία για την αλήθεια των γεγονότων και διαβεβαίωσε ότι «θα σταθούμε ανάχωμα σε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη προσπάθεια».
Σε δήλωσή του ανέφερε ότι με τη στάση εργασίας εκφράζεται η αντίδραση των υπάλληλων στην ξεκάθαρη πλέον προσπάθεια που επιχειρείται για καταστρατήγηση του θεσμού των ελεύθερων διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε ότι «ενέργειες όπως αυτή της έκδοσης του διατάγματος συνιστούν πισωγύρισμα σε μεσαιωνικές μεθόδους επιβολής θέσεων και απόψεων χωρίς διάλογο και πλήγμα στη δημοκρατία.»
Ανέφερε πρόσθετα ότι στο θέμα της μείωσης των μισθών δεν προέκυψε αδιέξοδο ώστε να καθίσταται ανάγκη έκδοσης του διατάγματος.
Συνεχίζοντας είπε ότι η ΕΤΥΚ πρόσφερε αυτό που ζητούσε η Τρόικα και επανέλαβε ότι αυτό που επιχειρείται με το διάταγμα είναι να εισαχθεί μια νέα κουλτούρα μέσα από την καταστρατήγηση των βιομηχανικών σχέσεων.
Ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι ενώ η Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ότι πρέπει να ενισχυθεί με 150 επιπλέον άτομα, σε μία νύχτα αποφάσισε ότι θα απολύσει 100 άτομα επειδή δεν δέχονται μειώσεις και καταλήγοντας είπε ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος.