Την ώρα που η Ελλάδα βυθίζεται στην οικονομική κρίση αναζητώντας την ανάπτυξη, ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής έχει γίνει μία επιτυχημένη επιχείρηση στη Βόρεια Αμερική αποφέροντας σε ξένους επενδυτές εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το ελληνικό γιαούρτι που έχει ήδη γίνει ανάρπαστο στον Καναδά. Από τη νέα υγιεινή μόδα στην Αμερική, επωφελούνται κυρίως ξένες εταιρίες, οι οποίες πωλούν τα προϊόντα τους με την επιγραφή ελληνικό γιαούρτι, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια.
Η υψηλή περιεκτικότητά του ελληνικού γιαουρτιού σε πρωτεΐνες έχει κατακτήσει τους Καναδούς, που είναι γνωστοί για την υγιεινή τους προσέγγιση στην διατροφή. Οι παραγωγοί έχουν τριπλασιάσει τις εγκαταστάσεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Οι εταιρίες που πωλούν ελληνικό γιαούρτι στην καναδική αγορά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κύριο ανταγωνιστή, την αμερικανική εταιρία Chobani. Η εταιρία ιδρύθηκε Τούρκο μετανάστη, τον Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος κατάφερε να βγάλει εκατομμύρια δολάρια πουλώντας το γιαούρτι του για ελληνικό. Η Chobani μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μετατράπηκε από μία οικογενειακή επιχείρηση πέντε ατόμων, σε βιομηχανία 1.200 υπαλλήλων.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας μπορεί να έχει συνδέσει το όνομά του με το ελληνικό γιαούρτι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, όμως δεν είχε την ίδια τύχη στη Μεγάλη Βρετανία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απεφάνθη ότι η εταιρία δεν πρέπει να πλασάρει στην αγορά γιαούρτι με την ένδειξη ελληνικό, τη στιγμή που το προϊόν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Η υπόθεση έφτασε στα βρετανικά δικαστήρια από τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, τη μεγάλη αντίπαλο της τουρκικής εταιρίας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ελληνική πλευρά είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την απαγόρευση της επιγραφής «ελληνικό γιαούρτι» στις συσκευασίες των προϊόντων της Chobani και δικαιώθηκε. Το βρετανικό δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα για εκτεταμένη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας επιβάλλοντας μάλιστα και δικαστικά μέτρα στην εταιρία. Σύμφωνα με αυτά η Chobani δεν δικαιούται να εμπορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο οποιοδήποτε γιαούρτι ως ελληνικό, εκτός και αν αυτό είναι ή περιέχει γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα.
Η απόφαση εντάσσεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεδικασμένου στη Μεγάλη Βρετανία για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως αυτές για τη σαμπάνια, την ελβετική σοκολάτα και τη βότκα. Η κατάκτηση άλλωστε της βρετανικής αγοράς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη καθώς αποτιμάται σε 1,9 δις λίρες τον χρόνο.
Euronews