Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προωθει την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τις Κεντρικές Φυλακές.
Η Κυβέρνηση θεωρεί πως χωρίς το νέο κτίριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο Σωφρονιστικό Σύστημα, όπως αυτό που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Νικολάου εξήγησε πως ο δρόμος για την ανέγερση νέων Κεντρικών Φυλακών άνοιξε λόγω της διενέργειας νέας μελέτης που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 40% του κόστους προηγούμενων μελετών, που έφτανε στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ, κάτι που ήταν ανέφικτο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
«Ενώ προηγουμένως οι μελέτες κατέληγαν ότι το κόστος για ανέγερση νέων φυλακών ήταν περίπου μισό δισεκατομμύριο, σήμερα μιλούμε για κόστος που ανέρχεται περίπου στο 35% – 40% του αρχικού κόστους», είπε.
Παράλληλα, όπως είπε, η νέα μελέτη που κατέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης μείωσε δραματικά το συνολικό εμβαδόν των εγκαταστάσεων από 60.000 τετραγωνικά μέτρα σε 30.000 τετ. μέτρα, ενώ στο νέο κτίριο που θα μπορεί δεχθεί 1.000 κρατούμενους θα καλύπτεται από 332 δεσμοφύλακες σε αντίθεση με τις υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται 553 κρατούμενοι για τους οποίους υπάρχουν 441 δεσμοφύλακες.
«Οι εξοικονομήσεις που μπορούν να γίνουν είναι τέτοιες που καθιστούν σήμερα με βάση τη νέα μελέτη το έργο εφικτό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει στον υφιστάμενο χώρο.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η διαδικασία για ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων θα προωθηθεί μόλις θεσπιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (PPP), κάτι που ζητεί και η Τρόικα. Τόνισε ότι μετά τη ρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου, το έργο της ανέγερσης των νέων φυλακών θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα από το Υπουργείο.
Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι υπάρχει νέα φιλοσοφία, σημειώνοντας ότι «πολλά από εκείνα τα οποία έλειπαν για χρόνια, τα οποία επισημάνθηκαν κατ` επανάληψη σε εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και τα οποία μάλιστα θεωρήθηκαν ότι άγγιζαν και τα όρια παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή και που χαρακτηρίζονται και ως βασανιστήρια στις εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, σήμερα αντιμετωπίζονται κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό».
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τον ίδιο ρυθμό παρακολουθώντας στενά τον τρόπο λειτουργίας των φυλακών ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αλλαγή την οποία επιδιώκουμε τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και στον τρόπο λειτουργίας των φυλακών», είπε και συνέχισε: «Υπάρχει ένα καλό κλίμα, το οποίο οφείλουμε και Κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία να το βελτιώσουμε περαιτέρω και αυτό είναι η δική μας προσπάθεια».
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο κ. Νικολάου είπε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ενώ το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η συστηματική μελέτη των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, «ούτως ώστε να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο σωφρονιστικού σύστημα ανάλογα με εκείνο το οποίο εφαρμόζουν άλλες χώρες της ΕΕ».
Είπε παράλληλα, πως την Τρίτη θα γίνει η αποφοίτηση των κρατουμένων που παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο των Φυλακών, ενώ την ίδια ημέρα θα υπογραφεί Μνημόνιο με το Υπουργείο Παιδείας για εφαρμογή του Εσπερινού Σχολείου στο χώρο των Φυλακών. Από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργεί Εσπερινό Σχολείο στις Φυλακές.
Ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε πως στις 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει το Ιατρικό Κέντρο στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ θα ενισχυθεί και το προσωπικό ούτως ώστε να αξιολογούνται όλο οι κρατούμενοι από την ώρα που εισέρχονται στις Φυλακές μέχρι την ώρα της αποφυλάκισής τους. Ειδικότερα, όπως είπε, ήδη το προσωπικό ενισχύθηκε με δεύτερο ψυχίατρο και θα ενισχυθεί με δεύτερο ψυχολόγο, εργοθεραπευτή και το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Σκεύη Κουκουμά είπε ότι «εκτιμούμε ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί φαίνεται ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν γιατί κάποια μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή, αλλά τα αποτελέσματα και ποιες είναι οι συνέπειες θα φανούν πολύ σύντομα».
«Από τη στιγμή που παρουσιάζει μια σειρά από τόσο ριζοσπαστικά μέτρα αναμένουμε ότι θα τερματιστεί αυτή η τάση που υπάρχει για απόπειρες αυτοκτονίας στις φυλακές», πρόσθεσε.
Ανέδειξε την ανάγκη για αύξηση των κοινωνικών λειτουργών που θα επιλαμβάνονται θεμάτων που σχετίζονται και με τους ίδιους τους κρατούμενος και τους συγγενείς τους, το θέμα των φτωχών κρατουμένων, αλλά και την επαναξιολόγηση του συστήματος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Επ` Αδεία. Σημείωσε δε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή Κατά των Βασανιστηρίων τους επόμενους μήνες θα προβεί στον έλεγχο των φυλακών και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση.
Από την πλευρά της η βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως οι αλλαγές στις Φυλακές άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα, προσθέτοντας πως «δυστυχώς έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα για να αντιληφθούμε ότι έπρεπε να εγκύψουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων που γινόταν καθημερινά στις φυλακές, παρόλο που και η Επίτροπος Διοικήσεως και η Επιτροπή έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει».
Η κ. Μαυρονικόλα εστιάστηκε στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας του προσωπικού του σωφρονιστικού ιδρύματος και την αντιμετώπιση του προβλήματος των ψυχικά πασχόντων φυλακισμένων, καθώς, όπως είπε, σήμερα στις Φυλακές υπάρχουν τουλάχιστον 26 με 30 κρατούμενους που χρήζουν κοινωνικής προστασίας. «Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τύχουν εξειδικευμένες θεραπείας», συμπλήρωσε.
Για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ζήτησε όμως προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν, καθώς «τα υπάρχοντα προβλήματα όσον και οι κτιριακές εγκαταστάσεις ακόμη και το σωφρονισμό των φυλακισμένων θα επιλυθούν μόνο με την ανέγερση των νέων φυλακών».
Τέλος, ικανοποίηση εξέφρασε για τη νέα φιλοσοφία που επικρατεί στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών εξέφρασε ο Γιάννης Πολυχρόνης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων των Κρατουμένων.
Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες του Υπουργού για την αλλαγή της όλης φιλοσοφίας, ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε ότι τα πέντε κενά που παρατηρούνται στο όλο σύστημα αφορούν στη δημιουργία ειδικού προγράμματος για νέους και νεανικούς παραβάτες με στόχο την αναμόρφωση και όχι την τιμωρία, στις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Επ` Αδεία, στην ανάγκη δημιουργίας προγράμματος επί 24ωρου βάσεως για ανήλικους και νεαρούς παραβάτες, στο διαχωρισμό των κρατουμένων μεταξύ των υπόδικων και καταδίκων, στο θέμα των φτωχών κρατουμένων και την αντιμετώπιση των εξόδων διαβίωσής τους.