Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως
Τέλος στις κακές πρακτικές με τους διορισμούς συμβούλων βάζει η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ
Όπως έχει αναφερθεί και στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, εδώ και χρόνια εντοπίζονται, τουλάχιστον από το δικό μας κόμμα, προβλήματα και έχουμε ασκήσει κριτική κατά καιρούς και μάλιστα έντονη, για διάφορες αποφάσεις που αφορούσαν συμβούλους του τέως Προέδρου ή των Υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Εξ ου και θέλω να θυμίσω ότι επί σειρά ετών τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρούσαμε σε δέσμευση των κονδυλίων, που αφορούσαν στην Προεδρία. Αντί να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μόνο, γιατί άλλη ήταν η πρακτική πριν από 10 χρόνια επί των προ-προηγούμενων κυβερνήσεων, δυστυχώς, η υφιστάμενη κυβέρνηση συνέχισε από εκεί που έμεινε η προηγούμενη και ήταν ένα πολύ κακό σημείο αφετηρίας.
Η κοινωνική κατακραυγή που δημιουργήθηκε από ατυχείς επιλογές και πρακτικές στους διορισμούς, που θα έλεγα ότι καθόλου δεν υπηρετούσαν την αξιοκρατία, ούτε την προστασία των θεσμών, μας οδήγησαν στη συζήτηση για τη νομοθετική ρύθμιση αυτού του σημαντικού ζητήματος.
Η αλήθεια είναι ότι στην Επιτροπή υπήρξε μια δημιουργική συζήτηση σε σχέση με το μέλλον και το πώς πορευόμαστε. Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους και αυτό έχει σημασία: Από εδώ και πέρα να ρυθμίσουμε το ζήτημα, ώστε να μην έχουμε ξανά φαινόμενα όπως τα είδαμε με τις τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου, που έφυγαν από τον Συναγερμό ως εργαζόμενες, πήγαν στο Προεδρικό και τώρα έχουν καταλήξει στην Δημόσια Υπηρεσία ως αορίστου χρόνου. Άρα το πρώτο ζητούμενο είναι οι συνεργάτες Προέδρου, Υπουργών και Υφυπουργών να παραμένουν στη θέση τους ενόσω παραμένει ο αξιωματούχος τον οποίο υπηρετούν ως σύμβουλοι. Αυτό είναι κεντρικό ζήτημα και υπάρχει σύμπνοια και ταύτιση απόψεων.
Από εκεί και πέρα μέσα από την δική μας πρόταση νόμου ρυθμίζουμε τα ακαδημαϊκά προσόντα που απαιτούνται, ρυθμίζουμε το μέγιστο των απολαβών ανάλογα με τα προσόντα τα οποία θα έχει το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να υπηρετήσει στη θέση του επιστημονικού συμβούλου, καθώς και άλλα ζητήματα, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα νεποτισμού, που δεν ταιριάζουν καθόλου μα καθόλου με την εποχή μας.
Γνωρίζετε σε τι αναφέρομαι: Συγγενείς πρώτου βαθμού να μην μπορούν να διοριστούν στη θέση συμβούλου οποιουδήποτε Υπουργού και όχι μόνο του Υπουργού ο οποίος τους διορίζει. Δηλαδή εάν κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού κάποιου εκ των μελών της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να διοριστεί, όχι μόνο από το πρόσωπο που είναι συγγενής του και είναι Υπουργός ή Υφυπουργός, αλλά από οποιοδήποτε άλλο Υπουργό ή Υφυπουργό.
Αυτές τις ρυθμίσεις θα τις συζητήσουμε κατά την κατ’ άρθρο εξέταση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ τις επόμενες βδομάδες. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί να πάμε μέχρι και τον Σεπτέμβρη για να ολοκληρώσουμε αυτή την δουλειά και να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα με ένα τρόπο που θεωρώ ότι μπορεί να είναι ικανοποιητικός.