Λουκαΐδης: Καμιά νομοθεσία δεν έφερε η κυβέρνηση για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναπομπή του Προέδρου, που αφορά στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε τα εξής:
Και στην συζήτηση επί του προηγούμενου νομοσχεδίου για αναβολή και σε αυτό, ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου μας υποδεικνύει τι πρέπει να κάνουμε για προστατεύσουμε τους δανειολήπτες. Είτε –στην πρώτη περίπτωση- αλλάζοντας το πλαίσιο αφερεγγυότητας είτε σε αυτό που μας λέει τώρα τι πρέπει να κάνουμε για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Θα πω αυτό που είπαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα την προηγούμενη φορά στον κ. Νεοφύτου. Τι έχει πράξει η κυβέρνηση για αυτούς που τώρα (ο κ. Αβ. Νεοφύτου) ανησυχεί και θεωρεί ότι υπάρχουν λύσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν; Απολύτως τίποτα! Καμιά πρωτοβουλία και καμιά ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια.
Αντίθετα, όπως –επίσης είπε ο κ. Νεοφύτου- κουράστηκε να ψηφίζει νόμους υπέρ των τραπεζών. Μας το είπε πριν 3 χρόνια, αλλά ακόμα συνεχίζουμε να ψηφίζουμε νόμους υπέρ των τραπεζών. Κάποιοι εξ ημών. Και καμιά νομοθεσία υπέρ των δανειοληπτών, των ευάλωτων δανειοληπτών, εκείνων που υπήρξαν θύματα της τραπεζικής κρίσης.
Και κάθε φορά είμαστε στο ίδιο σκηνικό. Εδώ και μια δεκαετία. Σε ένα φαύλο κύκλο όπου – στο όνομα της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος- είτε εκβιαζόμαστε να ψηφίσουμε νόμους υπέρ των τραπεζών, είτε εκβιαζόμαστε να καταψηφίσουμε νόμους υπέρ των δανειοληπτών. Αυτό συμβαίνει εδώ μια δεκαετία.
Ελπίζω και εύχομαι ότι -κάποιοι εξ ημών πάλι- δεν θα συνεχίσουν έτσι. Θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε οι εκβιασμοί μπορούν να συνεχιστούν. Θα συνειδητοποιήσουν επίσης ότι επειδή ακριβώς έχει παρέλθει μια δεκαετία, τουλάχιστον θα σταματήσουν να μιλούν για «success story».
Αν μέχρι σήμερα ακόμα κρέμεται από μία κλωστή η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η κατάρρευση της οικονομίας, μετά που έχουν εφαρμόσει όλα όσα ήθελαν και επεδίωκαν να εφαρμόσουν με τις πλάτες, με τη στήριξη ή με την επιβολή πρώτα, της Τρόικα και τώρα, του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού)- σε σχέση με τις τράπεζες. με την επιβολή όλων όσων ήθελαν σε σχέση με την οικονομία. ελπίζουμε και ευχόμαστε τουλάχιστον να σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο με το «success story».