Το ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων να διευρύνουν την παρουσία τους στον Ελλαδικό χώρο, κυρίως μέσω του τομέα της ναυτιλίας και των εμπορευματικών μεταφορών, αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, συνοδεία περίπου 60 επιχειρηματιών, μετά από επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι καλά προετοιμασμένη και έρχεται σε μια εποχή βελτιστοποίησης των οικονομικών δεικτών της χώρας γεγονός που μπορεί πλέον να αναθερμάνει άμεσα το ενδιαφέρον των κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά.
Αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών για τα θέματα ναυτιλίας, τα κυριότερα ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι, είναι τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και η ναυτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφοπλιστές Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Προκοπίου, Συμεών Παλιός, Νίκος Τσάκος, Θεόδωρος Βενιάμης, Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ήδη μεταξύ των εφοπλιστών που έχουν προσκληθεί επίσημα απο την κινεζική πλευρά και θα μεταβούν στην Κίνα, ενώ αναμένεται απάντηση και από τους κυρίους Λιβανό και Μαρινάκη.
Η κινεζική πλευρά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, που αποκτούν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των βορείων λιμανιών της Ευρώπης, λόγω μείωσης του κόστους και του χρόνου στις εμπορευματικές μεταφορές.
Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται και η μεγάλη κινητικότητα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ αναδείχθηκε το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων εκτός Κίνας για την εκμετάλλευσή του.
Επίσης το δρόμο της Hewlett Packard, μετά τη συμφωνία για μεταφορά των προϊόντων της από την Ασία μέσω της Ελλάδα, φέρονται ότι θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς διαβλέπουν μεγάλες ευκαιρίες στη Ελλάδα και ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά.
Μετά τη πρόσφατη συμφωνία της Hewlett Packard με Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Σουηδική ΙΚΕΑ, η LG από την Κορέα και η Lenovo από την Κίνα, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή τους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι ο Κωστής Μουσουρούλης που θα είναι και ένας από τους υπουργούς που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό, θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε πλοία ελληνικών ή κινεζικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται μέσω της χώρα μας σε εμπορευματικές μεταφορές, να πραγματοποιούν εργασίες επισκευής η συντήρησης σε ελληνικά ναυπηγεία.
Σημειώνεται ότι το 2010 υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς των ναυτιλιακών μεταφορών και των ναυτιλιακών τεχνολογιών το οποίο επικυρώθηκε από τη Βουλή το 2013.