Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας σε διάλογο του με τους νέους παρουσίασε τις προτάσεις του για στήριξη νέων και φοιτητών και νέες θέσεις εργασίας:
“Στα πλαίσια της φιλοσοφίας μας για συμμετοχική δημοκρατία, σήμερα, μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο με νέους, διαμορφώσαμε σειρά προτάσεων και μέτρων για στήριξη των φοιτητών αλλά και για μείωση της ανεργίας.
Οι νέοι χρειάζονται έργα και πολιτικές που έμπρακτα τους στηρίζουν στην προσπάθεια τους για σπουδές αλλά και για επαγγελματική αποκατάσταση. Οι νέοι διεκδικούν ρόλο και λόγο.
Είναι γι’ αυτό που αποφάσισα όπως την τελική μας εκδήλωση, που θα καλύψει ζωντανά το ΡΙΚ την αφιερώνω στους νέους. Αντί ενός ακόμα μονολόγου μιας ώρας, επέλεξα να κάνω ένα ζωντανό διάλογο με τους νέους. Στον ανοικτό αυτό διάλογο που θα γίνει στις 25 Γενάρη, είναι ευπρόσδεκτοι όσοι νέοι το επιθυμούν ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσουν στις εκλογές.
Προτάσεις για Φοιτητές:
1. Άμεση επαναφορά της Δωρεάν Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέχρι και 2 χρόνια μετά το τέλος των σπουδών.
2. Δωρεάν μετακίνηση με μέσα δημόσιας συγκοινωνίας μέχρι και 2 χρόνια μετά το τέλος των σπουδών.
3. Παροχή επιδόματος ενοικίων για εντός και εκτός Κύπρου φοιτητές και επιδότηση αεροπορικών εισιτηρίων για φοιτητές εξωτερικού που δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.
4. Επαναφορά του προϋπολογισμού της Φοιτητικής Μέριμνας στα επίπεδα προ 2013 με δημιουργία δίκαιων κοινωνικών κριτηρίων προς όλους τους φοιτητές. Τα τελευταία 4 χρόνια αποκόπηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι δικαιούχοι μειώθηκαν κατά 770 πρόσωπα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αριθμό. Αποκλείστηκαν ακόμα και πρόσωπα που είναι λήπτες Ε.Ε.Ε.
5. Κατάργηση διδάκτρων για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ. Εάν όντως θέλουμε να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία, θα πρέπει να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις μεταπτυχιακές σπουδές. Σε όλες, σχεδόν, τις χώρες της ΕΕ αυξάνονται οι παροχές προς τους φοιτητές ως επένδυση επίτευξης πολλαπλών οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Στην Κύπρο τα δημόσια πανεπιστήμια συνεχίζουν να χρεώνουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα τους ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διατηρούν τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των διδάκτρων τους.
Ανεργία:
Αναφορικά με τον στόχο της μείωσης της ανεργίας μεταξύ άλλων, στις άμεσες προτεραιότητες μας θα είναι τα ακόλουθα μέτρα:
1. Απόκτηση 2 χρόνων εμπειρίας και απασχόλησης
Εφαρμογή ειδικού προγράμματος από την ΑΝΑΔ με επιδότηση μισθού για εργοδότηση 2 χρόνων, για νέους επιστήμονες.
Στα δυο χρόνια ο νέος θα αποκτήσει σημαντική εμπειρία ενώ ο εργοδότης έχει περισσότερες πιθανότητες (περισσότερους λόγους) να τον κρατήσει μετά από δυο χρόνια παραγωγικής συνεργασίας.
2. Κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων
Θα καθοριστούν με Νόμο επαγγελματικά προσόντα για όλα τα επαγγέλματα. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των ανειδίκευτων κοινοτικών εργαζομένων, αφού οι Ευρωπαϊκές οδηγίες επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος να καθορίσει επαγγελματικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να πληροί κάποιος κοινοτικός για να εργαστεί.
3. Τερματισμός της εργοδότησης συνταξιούχων στο Δημόσιο
Τερματισμός της εργοδότησης με συμβόλαια συνταξιούχων στο Δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Οι όποιες ανάγκες θα καλύπτονται από νέους.
4. Θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού
Σήμερα υπάρχει κατώτατος μισθός για οκτώ επαγγέλματα. Θα επεκτείνουμε το θεσμό του κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα. Ο κατώτατος μισθός θα είναι ανάλογος της δυσκολίας των επαγγελμάτων και των ακαδημαϊκών προσόντων που απαιτούνται. Αυτό θα έχει τα εξής θετικά αποτελέσματα.
5. Πρόωρες αφυπηρετήσεις από το Δημόσιο και την Εκπαίδευση
Κατάργηση της αποκοπής της σύνταξης κατά 12% για όσους αφυπηρετούν πριν τα 65 χρόνια. Αυτό θα επιτρέψει σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών να πάρουν πρόωρη αφυπηρέτηση, ανοίγοντας θέσεις για νέους επιστήμονες.
Το Δημόσιο θα έχει εξοικονομήσεις αφού, αυτοί που θα αφυπηρετήσουν είναι λόγω πολλών χρόνων υπηρεσίας, υψηλόμισθοι ενώ οι νέοι θα προσληφθούν σε χαμηλότερες κλίμακες.
6. Εκκολαπτήρια επιχειρήσεων/νεανική επιχειρηματικότητα
Επαναφορά του θεσμού εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων με ελκυστικά κίνητρα και επιδοτήσεις για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Εισαγωγή νέου Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας που θα στοχεύει στην επιδότηση από το Κράτος νέων οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η επιδότηση θα φτάνει μέχρι το 75% της αναγκαίας επένδυσης με ανώτατο όριο τις 100 χιλιάδες ευρώ.
7. Πάταξη της αδήλωτης εργασίας
Αύξηση των ποινών με εξώδικα για όσους εργοδοτούν παράνομα. Για τους ελέγχους θα προσληφθούν νέοι άνεργοι επιστήμονες με συμβόλαια. Οι νέοι που θα ασκούν τους ελέγχους θα έχουν κίνητρο για καταγγελία όσων παρανομούν έτσι ώστε να μπει τάξη.”