Τη συμφωνία του με τις θέσεις που διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για απόρριψη της τετραμερούς διάσκεψης, εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.
«Πρόκειται για μια θέση που υποστήριζε και εξακολουθεί να υποστηρίζει ο κύριος Νίκος Αναστασιάδης, ο κύριος Αλεξάντερ Ντάουνερ αλλά και η Τουρκική κυβέρνηση».
Παράλληλα, όμως, κάνει λόγο για ασυνέπεια στην κυβερνητική πολιτική που «από τη μια απορρίπτει την τετραμερή διάσκεψη γιατί όντος μια τέτοια διάσκεψη θα αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και από την άλλη η ίδια η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις ενέργειες και τις ασκήσεις που είχαν γίνει πρόσφατα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ,η ίδια η κυβέρνηση συνέβαλλε στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους και στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ως προς το ερώτημα του κυρίου Στεφάνου, κατά πόσον η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ρατσιστική λύση ή όχι , ο υποψήφιος πρόεδρος ερωτά αν με τη διζωνική την οποία προωθεί η κυβέρνηση, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζουν μαζί σε μεικτά χωριά και πόλεις ή θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν σε χωριστά συνιστώντα κρατίδια, όπως έχουν αποδεχτεί τον όρο.
Ερωτά επίσης αν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συνυπάρχουν σε ένα ενιαίο χώρο ή θα υπάρχουν δυο χωριστά κρατίδια πάνω σε εθνική ή εθνοτική βάση, αν είναι ή δεν είναι ρατσιστική μια λύση η οποία διαχωρίζει τους πολίτες σε εθνότητα και τους υποχρεώνει να ζουν σε συγκεκριμένο χώρο με βάση την εθνική τους καταγωγή, αν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι πολίτες να επιλέγουν να ζουν όπου επιθυμούν, και ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και τέλος αν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι πολίτες αν αποφασίσουν να ζήσουν στην Κερύνεια να εγκατασταθούν και να ζήσουν στην Κερύνεια ασκώντας όλα τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές τους αρχές;
Ο κ. Λιλλήκας εκφράζει και την καταδίκη της ένοπλης επιδρομικής ληστείας Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Αθηένου και την έντονη ανησυχία του. Η ληστεία με τον τρόπο που έγινε, τονίζει, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών και καλεί την κυβέρνηση να πάρει έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο, «όπως έπραξε η κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, επιχείρησε να αναβαθμίσει το Ψευδοκράτος με απευθείας πτήσεις».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Λιλλήκα, «οι προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν αλλά και οι θέσεις που έχει εκφράσει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία απαιτούν άμεση και αποφασιστική απάντηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η Κυπριακή κυβέρνηση να περιοριστεί μόνο σε διαβήματα διπλωματικού τύπου. Τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις δεν φέρνουν αποτελέσματα αλλά αντιθέτως καλλιεργούν την αρνητική στάση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Καλώ την κυβέρνηση να παρέμβει και να αξιοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αζερμπαϊτζάν για να παγώσει συγκεκριμένα προγράμματα από τα οποία επωφελείται η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν».