Από μικρά παιδιά ηχούσε στα αυτιά μας η λέξη Γραφειοκρατία, ως κακόφημη έννοια που δημιουργεί προβλήματα και καταταλαιπωρεί τους πάντες αδιακρίτως. Παρά τα σημαντικά βήματα βελτίωσης και προόδου που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, τόσο με κυβερνητικές αποφάσεις όσο και με νομοσχέδια, για τιθάσευση της αμαρτωλής Γραφειοκρατίας, δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου μας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τίποτα δεν είναι ανίκητο, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Μπορούμε να νικήσουμε τη γραφειοκρατία με συγκεκριμένα μέτρα, με μεθοδικότητα και με αποτελεσματικές πολιτικές.
Πως το επιτυγχάνουμε:
ΠΡΩΤΟΝ – ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Ένας απόλυτα επιτυχημένος και δοκιμασμένος θεσμός, που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Μέσω των κέντρων εξυπηρέτησης του Πολίτη, για πρώτη φορά οι πολίτες αισθάνθηκαν νικητές απέναντι στη Λερναία Ύδρα της Γραφειοκρατίας.
Οφείλουμε να προχωρήσουμε να αυξήσουμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ιδιαίτερα στην Ύπαιθρο και συνάμα να δημιουργήσουμε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Αγρότη και των Επιχειρήσεων. Με αυτό το τρόπο θα πετύχουμε καίριο κτύπημα στη Γραφειοκρατία, μεταφέροντας σημαντικές υπηρεσίες δίπλα στο Πολίτη, τον Αγρότη και τον Επιχειρηματία, αποσυμφορώντας ταυτόχρονα και τη κεντρική διοίκηση από τεράστιο όγκο εργασίας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ – ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή, στην εποχή που μπορείς να λειτουργείς πλήρως με το tablet ή με τα smartphones, στην εποχή που ο ιδιωτικός τομέας Π.χ. Τράπεζες σου παρέχουν την δυνατότητα να πραγματοποιείς τις συναλλαγές σου με το ebanking.
Υπάρχουν ήδη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Εσθονία που ο πολίτης ουσιαστικά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί χαρτιά στη δημόσια υπηρεσία, γιατί τα πάντα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στη Κύπρο, παρά τη πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, ο χαρτοπόλεμος ζει και βασιλεύει σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία, οι ηλεκτρονικοί Φάκελοι, δεν κατόρθωσαν ακόμη να αντικαταστήσουν τους αμέτρητους χάρτινους φάκελους που υπερχειλίζουν στα υπόγεια και στα γραφεία της Δημόσιας Υπηρεσίας.
ΤΡΙΤΟΝ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ – ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ. Παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό αυτών των τμημάτων, είναι αδύνατο να μπορέσουν ποτέ να ανταποκριθούν στην πλημμυρίδα υποθέσεων, αλλά και αιτημάτων των πολιτών.
Με συγκεκριμένες απλές κινήσεις θα μπορούσαν να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος εργασίας τους, να εξυπηρετείται ταχύτερα ο πολίτης και το κράτος να είναι διπλά κερδισμένο. Επί παραδείγματι, είναι αχρείαστο, άκρως γραφειοκρατικό και προκαλεί συμφόρηση στα τμήματα η μέχρι σήμερα πολιτική, να απαιτείται και Πολεοδομική και Οικοδομική Άδεια, από την απλή κατοικία μέχρι και τη πιο μεγάλη ανάπτυξη. Μία και μοναδική άδεια πρέπει να υπάρχει, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες κι αυτό θα επιφέρει ταχύτατη εξυπηρέτηση του πολίτη και αποφόρτιση πολλών τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. Καθημερινά στο Κοινοβούλιο ψηφίζονται δεκάδες απλές και πολύπλοκες νομοθεσίες και οι νόμοι του κράτους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Σπανίως καταργούνται νομοθεσίες. Η κάθε νομοθεσία που εισάγεται στο κράτος προς εφαρμογή, απαιτεί δυστυχώς, έμμεση ή άμεση αύξηση της Γραφειοκρατίας, για αυτό πρέπει να υφίσταται μηχανισμός εφαρμογής κι υλοποίησης που θα ελαττώνει τη γραφειοκρατία.
Κανένας δεν ασχολήθηκε επισταμένως, ποιες νομοθεσίες είναι αχρείαστες και ποιες πρέπει να καταργηθούν, με αποτέλεσμα να μαστίζεται το κράτος και ο πολίτης από τη πολυνομία, που γεννά μοιραία και τη γραφειοκρατία.
Κατέθεσα απλά κι ενδεικτικά, ακροθιγώς εφαρμόσιμες προτάσεις, εισηγήσεις που μπορούν να αναχαιτίσουν τη Γραφειοκρατία, που θα μειώσουν το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας και του πολίτη και θα διευκολύνουν τη κοινωνία μας και την οικονομία να αυξήσει τα θετικά της αποτελέσματα προς όφελος όλων κι ιδιαίτερα των συμπολιτών μας.
Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ