Λαχανικά: Μαγειρεμένα ή ωμά;

Τα λαχανικά αποτελούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά  για τον οργανισμό και χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.

Πολλές φορές όμως αναρωτιέστε πώς να προετοιμάσετε τα λαχανικά σας, προκειμένου να μεγιστοποιήσετε το θρεπτικό τους περιεχόμενο;

Αν πρέπει να τα φάτε ωμά ή να τα μαγειρέψετε; Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.

Κι αυτό επειδή ορισμένα προϊόντα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται, ενώ κάποια άλλα δεν έχουν ανάγκη τη θερμότητα για να προσφέρουν τα οφέλη τους.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να πάρετε τα μέγιστα οφέλη από μερικά από τα πιο γνωστά λαχανικά:

Μπρόκολο
Φάτε το ωμό. Η θερμότητα που έρχεται με το μαγείρεμα, απενεργοποιεί την μυροσινάση, ένα ένζυμο που βοηθά να καθαρίσει το συκώτι από καρκινογόνες ουσίες. Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι λαχανίδες, αποτελούν καλά παραδείγματα λαχανικών που μπορούν να καταναλώνονται τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα. Η μυροσινάση που περιέχει το μπρόκολο διασπάται σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του έλκους του στομάχου. Το μαγείρεμα μπορεί να βλάψει την μυροσινάση. Από την άλλη πλευρά, το μαγείρεμα σχηματίζει την ένωση ινδόλη στα σταυρανθή λαχανικά. Πρόκειται για ένα φυτοθρεπτικό που καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα πριν γίνουν κακοήθη.

Τεύτλα
Φάτε τα ωμά. Τα τεύτλα χάνουν περισσότερο από το 30% του φυλλικού οξέος που περιέχουν όταν μαγειρεύονται. Τα ωμά τεύτλα αντίθετα θα αποθηκεύσουν το φυλλικό οξύ.

Μανιτάρια
Τρώτε τα μαγειρεμένα. Είτε τα σοτάρετε, είτε τα βράσετε, είτε τα ψήσετε στη σχάρα, θα απελευθερώσουν το κάλιο που περιέχουν και το οποίο θα σας βοηθήσει να οικοδομήσετε γερούς μύες.

Κόκκινες πιπεριές
Φάτε τις ωμές. Η βιταμίνη C διασπάται με το ψήσιμο, το τηγάνισμα, ή το ψήσιμο στη σχάρα. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που είναι θρεπτική και διαλυτή στο νερό. Με το βράσιμο και γενικά το μαγείρεμα της κόκκινης πιπεριάς, οι βιταμίνες διαλύονται στο νερό. Είναι προτιμότερο να τρώτε την κόκκινη πιπεριά ωμή.

Σπανάκι
Φάτε το μαγειρεμένο. Το μαγειρεμένο σπανάκι θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Αν και είναι πολύ θρεπτικό και ωμό, το μαγείρεμα καθιστά ευκολότερο για τον οργανισμό σας να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχει. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τα δόντια και την αντοχή των οστών, οπότε βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πάρετε όσο περισσότερα οφέλη μπορείτε από το σπανάκι. Αν μαγειρέψετε το σπανάκι στον ατμό, αντί να το βράσετε, θα αποφύγετε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών.

Ντομάτες
Φάτε τις μαγειρεμένες. Σας κάνει εντύπωση; Κι όμως! Οταν τρώτε μαγειρεμένες ντομάτες το σώμα σας απορροφά περισσότερο λυκοπένιο, που είναι γνωστό ότι καταπολεμά τον καρκίνο. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου και των άλλων χρόνιων ασθενειών. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα μόρια του λυκοπένιου αλλάζουν σχήμα στις ντομάτες, γεγονός που βοηθά να χρησιμοποιούνται καλύτερα από το σώμα. Η ποσότητα του λυκοπένιου στις ντομάτες είναι υψηλότερη και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό αν τις μαγειρέψετε με λίγο λάδι και ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες, αντί να τις τρώτε φρέσκες ή ωμές.

Καρότα
Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες, τα χημικά προϊόντα με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Βράζοντας τα καρότα καταστρέφετε όλες τις πολυφαινόλες, καθώς με το μαγείρεμα διασπάται η βιταμίνη C που βρίσκεται στα καρότα. Αυτή η βιταμίνη εύκολα αποδομείται όταν εκτίθεται στη θερμότητα. Από την άλλη πλευρά, πάλι, τα μαγειρεμένα καρότα παρέχουν περισσότερο από το β-καροτένιο απ’ ό,τι τα ωμά. Το σώμα σας μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση.

Σκόρδο
Το μαγείρεμα κάνει το σκόρδο λιγότερο δυνατό, επειδή η ζέστη μειώνει την ποσότητα της αλισίνης, οπότε καλύτερα είναι να προσθέτετε το σκόρδο σας λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα και όχι στην αρχή. Το σκόρδο περιέχει χημικές ουσίες που χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία βοηθώντας στην προστασία από καρδιακή προσβολή. Το μαγείρεμα του σκόρδου μειώνει την ποσότητα αυτών των χημικών ουσιών, γι’ αυτό είναι καλύτερα να το καταναλώνετε ωμό.

Κρεμμύδια
Απλά κόψτε τα σε φέτες και φάτε τα ωμά. Οταν τα τρώτε ωμά παίρνετε περισσότερη από την φυτοθρεπτική ουσία αλισίνη που θεωρείται ότι μειώνει την πείνα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα κρεμμύδια περιέχουν ένα φλαβονοειδές, την κερσετίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν τα οφέλη της να αυξηθούν όταν μαγειρέψετε τα κρεμμύδια. Τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν γενικά περισσότερα φλαβονοειδή από τα λευκά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και ψήστε το για περίπου πέντε λεπτά. Αν το μαγειρέψετε περισσότερο από πέντε λεπτά, θα αρχίσει να χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.