Παρόλο που το αποτέλεσμα της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης με την επωνυμία “Αμαθούσα” στο ερευνητικό τεμάχιο 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας μας απογοητεύει, εντούτοις δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, για αυτό το λόγο χρειάζεται επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της γεώτρησης “Αμαθούσα” από την κοινοπραξία ENI/KOGAS, καθώς και για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα του ενεργειακού τομέα, ο κ. Λακκοτρύπης, είπε πως η ENI/KOGAS ζήτησε περίοδο δυο χρόνων προκειμένου να προβεί στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου.
“Εχουν ζητήσει χρόνο για να επαναξιολογήσουν το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής”, ανέφερε, και πρόσθεσε πως το Υπουργείο θα δει αυτό το αίτημα με τους συμβούλους του για να αποφασίσει εάν είναι εύλογο ή όχι και να συζητήσει με την εταιρεία πόσο χρόνο χρειάζεται.
“Μας έχει κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις η εταιρεία τις οποίες αξιολογούμε αυτή τη στιγμή”, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας. Σημείωσε πως από πλευράς της εταιρείας έχουν τεθεί κάποια συγκεκριμένα αιτήματα, που βρίσκονται υπό εξέταση, όπως για παράδειγμα ο χρόνος για επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου, “γιατί έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξαναδούν τους στόχους στους οποίους θα θέλουν να κάνουν τη γεώτρηση”.
Oπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα, η γεώτρηση της ENI/KOGAS στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, έφθασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.485 μέτρων, χωρίς να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως στην αξιολόγηση που είχε γίνει και με βάση την οποία άρχισαν οι γεωτρήσεις, είχαν εντοπιστεί τέσσερις γεωτρήσιμοι στόχοι. “Δεν είναι οι μόνοι στόχοι που υπήρξαν. Απλά αυτοί οι τέσσερις έχουν εγκριθεί ως γεωτρήσιμοι. Μια επαναξιολόγηση ενδεχομένως να φέρει στην επιφάνεια άλλους στόχους που δεν ήταν εγκεκριμένοι για γεώτρηση αυτή τη στιγμή”, σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι “η βέλτιστη και η γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του κοιτάσματος το οποίο έχουμε σήμερα επιβεβαιωμένο”, δηλαδή το κοίτασμα “Αφροδίτη”.
Ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος ενημέρωσε το πρωί και το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της γεώτρησης Αμαθούσα, είπε πως υπάρχει προοπτική και πως τα αποτελέσματα της γεώτρησης αυτής “δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν ερωτηματικά γεωλογικής φύσης, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Οσο μαζεύονται γεωλογικά στοιχεία τόσο πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε και μειώνεται το ρίσκο για μελλοντικές γεωτρήσεις”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς τι σημαίνει επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως όσο γίνονται γεωτρήσεις και μαζεύονται γεωλογικά στοιχεία από γεώτρηση, και όχι μόνο σεισμογραφικά ή γεωφυσικά, τότε μπορεί να αξιολογηθεί ακόμα καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής.
Ανέφερε πως ένα από τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθεί είναι από πού προέκυψαν τα υλικά πριν εκατομμύρια χρόνια που δημιουργούν τους υδρογονάνθρακες. “Αυτό είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι το Δέλτα του Νείλου και το πιο σημαντικό είναι πού έχουν καταλήξει και πού βρίσκονται πιθανόν οι υδρογονάνθρακες”, σημείωσε.
Επεσήμανε, εξάλλου, πως στην ΑΟΖ του Ισραήλ, έχουν γίνει πέραν των 60 γεωτρήσεων, είτε παράκτια, είτε υπεράκτια, από τις οποίες γύρω στις 20 ήταν επιτυχημένες.
Ερωτηθείς πώς μπορεί μια κοινοπραξία όπως η ENI/KOGAS να έχει χρησιμοποιήσει λάθος μοντέλο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το ποσοστό επιτυχίας ακόμα και αυτής της ίδιας της εταιρείας είναι χαμηλό σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας στις γεωτρήσεις και δεν είναι ασύνηθες αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.
Κληθείς να πει αν θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο διαχείρισης όπως με την TOTAL και αν θα πρέπει να ξανα-υπογραφούν συμβόλαια, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, σημειώνοντας πως έχουν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να επαναξιολογήσουν τους στόχους.
Ερωτηθείς αν, ως εκ τούτου, τερματίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “δεν τερματίζεται καμιά δραστηριότητα”
“Οταν είχαν ξεκινήσει το 2013 είχε προηγηθεί μια περίοδος αξιολόγησης των σεισμικών τότε δεδομένων, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τη στιγμή που άρχισαν οι γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε και δεδομένα από τις γεωτρήσεις, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμα καλύτερα σε αυτό το γεωλογικό μοντέλο”, σημείωσε.
Κληθείς να πει αν υπάρχει θέμα η εταιρεία να ζητήσει διεξαγωγή ερευνών σε άλλα τεμάχια, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά.
Ερωτηθείς τι εντοπίστηκε από αυτή τη γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν μπορεί να πει τι εντοπίστηκε. Σίγουρα δεν ήταν υδρογονάνθρακες ούτε ήταν κάτι αξιοποιήσιμο, σημείωσε. “Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες”, ανέφερε, σημειώνοντας πως τα γεωλογικά δεδομένα είναι κρατικός πλούτος και είναι αρκετά ευαίσθητα.
Ερωτηθείς πού επικεντρώνεται το Υπουργείο Ενέργειας στο αμέσως επόμενο διάστημα ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως “σίγουρα έχουμε και τις δραστηριότητες της ENI, της TOTAL και βεβαίως της εμπορικής εκμετάλλευσης του τεμαχίου 12. Είναι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η βέλτιστη και η γρηγορότερη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του κοιτάσματος το οποίο έχουμε σήμερα επιβεβαιωμένο”, σημείωσε.