Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε διάλεξη που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Πολίτη του Δήμου Λεμεσού, με θέμα “Ενεργειακές Προοπτικές της Κύπρου”, ανέφερε ότι η πρώτη γεώτρηση της ENI/KOGAS στο κοίτασμα Ονασαγόρας είναι κρίσιμη για τη συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας και ευελπιστούμε σε θετικά αποτελέσματα, “αλλά κρατούμε μικρό καλάθι”.
Ανέφερε πως στο ερευνητικό της πρόγραμμα της ENI/KOGAS περιλαμβάνονται τέσσερις τουλάχιστον ερευνητικές γεωτρήσεις, με τα αποτελέσματα της πρώτης, στο κοίτασμα Ονασαγόρας, να αναμένονται εντός Δεκεμβρίου.
“Αυτή η πρώτη γεώτρηση θα είναι κρίσιμη για τη συνέχεια γιατί δεν θα μας καταδείξει μόνο τι υπάρχει στο κοίτασμα Ονασαγόρας, αλλά θα μας δώσει στοιχεία για ολόκληρη τη γεωλογική δομή της περιοχής”, είπε και πρόσθεσε ότι η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου θα καθορίσει και το πώς θα συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας και ότι πάντα είναι ορατό και το ενδεχόμενο να μην εντοπιστεί φυσικό αέριο.
“Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες ανακαλύψεις, αλλά θα κρατούμε βέβαια μικρό καλάθι γιατί οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιτυχίας σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές”, ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας πως αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία ENI έχει 50% επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σημείωσε παράλληλα πως “αν δεν φτάσουμε στο κοίτασμα να ξέρουμε τι υπάρχει, δεν πρέπει να προστρέχουμε σε συμπεράσματα και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι μέχρι να έχουμε μπροστά μας τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για τον τόπο”.
Αναφερόμενος εξάλλου στο κοίτασμα “Αφροδίτη”, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία καθώς είναι “τεμαχισμένο σε τέσσερις διαφορετικές δεξαμενές” και από τις δυο γεωτρήσεις που έγιναν δεν γνωρίζουμε πλήρως ποιες είναι οι ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου.
“Είναι μεγάλες πάντως οι ποσότητες, έστω κι αν δεν επιβεβαιώθηκαν και υπολογίζουμε ότι το τελικό νούμερο θα είναι γύρω στα 4 με 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας ότι ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 30-35 χρόνια.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι όλες οι επιλογές για τον τρόπο αξιοποίησης και διάθεσης του φυσικού αερίου είναι ανοικτές, προσθέτοντας ότι αν και η δημιουργία χερσαίου τερματικού θα προσδώσει σημαντική αξία στα κοιτάσματα μας, αυτός δεν είναι ο πρώτιστος στόχος, “αλλά πρώτος στόχος είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αυτού καθεαυτού, γιατί εκεί βρίσκεται το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία”.
Διαμήνυσε ακόμη πως όραμα είναι η χώρα μας να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεισφέροντας στη γεωπολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και πως η στρατηγική για την επίτευξη αυτού του οράματος κινείται σε 3 πυλώνες, την προσέλκυση εταιρειών παροχής υπηρεσιών, την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή και του πετρελαίου και την εξαγωγή του.
Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως “θέλουμε να δημιουργήσουμε μιαν οικονομία γνώσης με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες, δηλαδή όλες αυτές τις υπηρεσίες του σήμερα, νομικές, εμπορικές, λογιστικές, τεχνικές, να μπορούμε κι εμείς να τις εξάγουμε στο εξωτερικό”.
Την ομιλία του κ. Λακκοτρύπη ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έθεσαν τα ερωτήματα αλλά και τις ανησυχίες τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο φυσικό αέριο.