Στο σχέδιο συμφωνίας της Ουκρανίας με τη Ρωσία, υπάρχει μια απόκλιση από τις διατάξεις που έχουν καθορίσει οι διαπραγματευτές των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Κι όλα αυτά, την ώρα που τα περισσότερα μεγάλα διεθνή μέσα εκτιμούν πως επίκειται νέο μεγάλο «χτύπημα» των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη, με κύριο στόχο το Ντονμπάς.
«Χθες, η ουκρανική πλευρά υπέβαλε στη διαπραγματευτική ομάδα το προσχέδιο συμφωνίας της, το οποίο παρουσιάζει μια απόκλιση από τις σημαντικότερες διατάξεις που καθορίστηκαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον Ρωσο υπουργό Εξωτερικών, το σχέδιο του Κιέβου να θέσει νέες προϋποθέσεις στις συνομιλίες «είναι απαράδεκτο». Επιπλέον, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία άλλαξε τον όρο για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, χωρίς να αναφέρει την ανάγκη να λάβει τη συγκατάθεση των ρωσικών αρχών. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το έγγραφο της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ρητά ότι «στο πλαίσιο ενός ουδέτερου, μη πυρηνικού καθεστώτος, οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ξένων δυνάμεων πραγματοποιούνται μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ουκρανία δεσμεύτηκε προηγουμένως ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, ενώ η νέα έκδοση του εγγράφου προσφέρει «ασαφή γλώσσα σχετικά με κάποιον αποτελεσματικό έλεγχο».
«Για άλλη μια φορά αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις του Κιέβου στη διαπραγμάτευση, η γραμμή του να καθυστερεί και να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις μέσω μιας απόκλισης από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Το καθεστώς του Κιέβου ελέγχεται από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι να συνεχίσει τις εχθροπραξίες», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι «παρά τις προκλήσεις», η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί.
«Σίγουρα, στο επόμενο στάδιο, η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει την απόσυρση των στρατευμάτων και θα συσσωρεύει όλο και περισσότερες προϋποθέσεις. Αυτό το σχέδιο είναι κατανοητό, αλλά είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.