Την ένθερμη στήριξη της Κύπρου στο Επενδυτικό Σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος συμμετείχε την Τρίτη στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κύριο θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο ήταν το Επενδυτικό Σχέδιο, το οποίο θα βρίσκεται και στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών της ΕΕ. H Κύπρος προτίθεται να δραστηριοποιηθεί έντονα τους επόμενους μήνες κατά τους οποίους αναμένεται να καθοριστούν τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες λειτουργίας των μηχανισμών υλοποίησης του σχεδίου.
Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, στη σύσταση του «Ευρωπαϊκού Ταμείου για Στρατηγικές Επενδύσεις», με έμφαση, μεταξύ άλλων, στα ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, και στις υποδομές στον τομέα των μεταφορών και στις ΑΠΕ, τη δημιουργία ενός καταλόγου έργων με στόχο τη διευκόλυνση άντλησης χρηματοδότησης από εν δυνάμει επενδυτές και στη βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως τη φιλοσοφία της όλης πρωτοβουλίας, η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων επενδυτικών πόρων που αδυνατούν να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία.
Είπε ότι η προσέγγιση της Επιτροπής συνάδει με τις πολιτικές που προωθεί και η Κύπρος στην προσπάθεια για δημιουργία μιας πιο παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας αλλά και με την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια της Κύπρου.
Σε σχέση με τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου, ο κ. Πετρίδης υποστήριξε τη λειτουργία του εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι από αυτό θα επωφεληθούν όλα τα κράτη μέλη και πως η πρωτοβουλία δεν θα υπονομεύσει αλλά να ενισχύσει τη συνοχή ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες.
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης παράγραφος για τα θέματα φορολογίας.
Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής, χωρίς όμως αυτό να ισοδυναμεί με τη φορολογική εναρμόνιση.