Η κατάσταση στο Κυπριακό δεν αφήνει σε εμάς περιθώρια εφησυχασμού και επιβάλλεται η περαιτέρω ενδυνάμωση των προσπαθειών για ανατροπή της και για εξεύρεση ειρηνικής, εθνικά αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
Στον επικήδειο λόγο του στη κηδεία του πρώην αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής Σωτήρη Μιχαήλ, στην Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα στη Μακεδονίτισσα, ο κ. Καδής σημείωσε πως επιδίωξή μας είναι, μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των πατέρων του.
“Θέλουμε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης”, τόνισε.
Για την επίτευξη των στόχων μας, συνέχισε ο κ. Καδής, πέρα από το διεθνές δίκαιο, έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας με τις διαχρονικές της αξίες, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές.
Αναφερόμενος στον πρώην αγνοούμενο, είπε πως τα ίχνη του χάθηκαν στις 23 Ιουλίου 1974, στην πιο άνιση, ίσως, μάχη της τραγικής εκείνης περιόδου, που δόθηκε στο Συγχαρί, από την ηρωική 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού, ενάντια στην προέλαση των Τούρκων εισβολέων.
“Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις δεκαετίες, μέχρι να ανευρεθούν τα οστά του, σε ομαδικό τάφο, στην πιο πάνω περιοχή, και να ταυτοποιηθούν, από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων”, είπε.
Αποχαιρετώντας τον ήρωά μας Σωτήρη Μιχαήλ, η οικογένειά του, η πολιτεία κι ολόκληρος ο κυπριακός λαός, στεκόμαστε ξανά με ευγνωμοσύνη στη μεγάλη προσφορά του, το ήθος, την αξιοπρέπεια και την μεγαλοψυχία του και δεσμευόμαστε για τη συνέχιση του αγώνα για όσα ο ίδιος υπερασπίστηκε κι έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, υπογράμμισε.