Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες και στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η πρώτη ημέρα της Συνόδου άργησε να ολοκληρωθεί λόγω της συζήτησης για το μεταναστευτικό που οδήγησε σε μια κοινή προσέγγιση στο πώς θα προχωρήσει η συζήτηση του όλου θέματος, χωρίς ουσιαστική κατάληξη. Από τις συζητήσεις, θα έχουμε νέα σύνοδο για το μεταναστευτικό στις 5 Μαρτίου, στην παρουσία και της Τουρκίας, ακριβώς για να αξιολογηθεί το τι είχε συμφωνηθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με το μεταναστευτικό. Επομένως, θα ξεκαθαρίσει αυτό τις επόμενες ημέρες ενώ σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα γιατί θα συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα των Βρετανών, για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία. Υπάρχει αισιοδοξία για μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές, αν και οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί».
Αναφορικά με το κλίμα της Συνόδου ανάφερε ότι:
«Το πιο σημαντικό θέμα για το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κατάληξη είναι τα δικαιώματα που μπορούν να παίρνουν οι υπήκοοι κρατών μελών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα αυτό που αφορά τα επιδόματα. Υπάρχει εκεί μια διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στη Βρετανία και τα τελευταία νεοεισερχόμενα κράτη μέλη της ΕΕ. Στόχος ήταν χθες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχιστούν οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ και του Βρετανού Πρωθυπουργού για να προχωρήσει το κείμενο που θα τεθεί ενώπιον των ηγετών σήμερα, έτσι ώστε να περιγράφει μια κατάσταση πραγμάτων που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, αντί να ξεκινήσει στις 9.00 π.μ. θα ξεκινήσει στις 11.00 π.μ., έτσι ώστε να δοθεί χρόνος και το πρωί για τις διμερείς διαβουλεύσεις με τους άμεσα επηρεαζόμενους και να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα. Γενικότερα υπάρχει η αντίληψη ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα».
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Υπάρχει μια γενικότερη συναντίληψη ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και είμαστε σε μια πορεία, ενδεχομένως, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορεί να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και η Καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων κεφαλαίων του Κυπριακού σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση πραγμάτων, για την ανάγκη να συζητηθούν όλα τα θέματα, καθώς επίσης και τη γνωστή θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας που διαβίβασε και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ανάγκη να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν αφήνει τα όποια κενά. Όντως υπάρχει γενικότερα μια υπέρμετρη αισιοδοξία ότι έχουν ήδη συζητηθεί όλα τα θέματα και ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία».
Απαντώντας στο ερώτημα ποιος δημιούργησε την εικόνα αυτή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανάφερε ότι είναι μια γενικότερη εικόνα και πρόσθεσε: «Η γενικότερη αυτή εικόνα έχει δημιουργηθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών. Ενδεχομένως και ο κ. Άιντα σε κάποιες των περιπτώσεων, λόγω του ότι είναι υπεραισιόδοξος άνθρωπος και είναι και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να παρουσιάζει μια εικόνα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και προβλήματα».
Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντα παραπληροφόρησε τον κ. Γιούνκερ ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Δεν μίλησα για παραπληροφόρηση σε καμία περίπτωση και είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζουμε τα πράγματα ως έχουν. Αντιλαμβάνεστε δεν είναι η ίδια ενημέρωση που μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ίδια ενημέρωση που μπορεί να κάνει ο κ. Άιντα. Είναι φυσιολογική η διαφορετική παρουσίαση της κατάστασης πραγμάτων».
Απαντώντας αν οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν ότι δεν υπάρχει προσδοκία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε:
«Δεν είναι ότι δεν υπάρχει προσδοκία. Βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης. Είναι γνωστή η θέση μας όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τον χρόνο που θα απαιτηθεί. Θα πρέπει να συζητηθούν, πρώτα απ’ όλα, όλα τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό για να δούμε την πραγματική εικόνα στην οποία βρισκόμαστε. Αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα, έτσι ώστε μέσα από μια συνολική αξιολόγηση να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και πώς προχωρούμε. Σε κάποιες των περιπτώσεων τίθεται το θέμα του χρονικού πλαισίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Ο χρονικός περιορισμός θα εξαρτηθεί μόνο από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με πληροφορίες ότι η κα Μέρκελ συμφώνησε ότι, δεδομένων των πραγμάτων, η Κύπρος δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή της να ανοίξουν κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Χριστοδουλίδης ανάφερε: «Όντως συζητήθηκε με την κα Μέρκελ και όχι μόνο. Συζητήθηκε και με τον κ. Γιούνκερ μέσα στο πλαίσιο που έχετε αναφέρει. Όπως γνωρίζετε η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για κάποια από τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά ήταν ξεκάθαρο μέσα από τις συζητήσεις ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός αν δεν υπάρξουν εξελίξεις, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας που αυτές καταγράφονται στις υποχρεώσεις της. Υπάρχει κατανόηση κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Όλοι γνωρίζουν, ειδικότερα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία αφού προχωρήσει στην εκπλήρωση κάποιων από των υποχρεώσεων που έχει πολύ συγκεκριμένα αναλάβει».
Ερωτηθείς να εξηγήσει τη νέα δομή για το Κυπριακό στην Κομισιόν, λόγω του ότι υπάρχουν ανησυχίες και επικρίσεις στο εσωτερικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:
«Είναι μια εξέλιξη η οποία διορθώνει μια ανωμαλία του παρελθόντος ειδικά για το Τask Force , την ομάδα δράσης για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα που να σας θυμίσω πριν την εκλογή του κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής ήταν στη Διεύθυνση Διεύρυνσης. Ακολούθως, μεταφέρθηκε, μετά από δικά μας διαβήματα, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Περιφερειών και τώρα είναι υπό την εποπτεία και άμεση επίβλεψη του Προέδρου της Επιτροπής. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις πρώτες μέρες ίδρυσης αυτής της ομάδας δράσης. Η εντολή της δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια και αφορά τους λόγους δημιουργίας της, οι οποίοι ήταν να εφαρμόσει τον χρηματοδοτικό κανονισμό με έργα στις κατεχόμενες περιοχές που στόχο έχουν την επανένωση της Κύπρου. Από εκεί και πέρα με την απόφαση αυτή, η ΕΕ προσφέρει ενίσχυση και αφιερώνει περισσότερες δυνάμεις στην ομάδα του κ. Βανούφεν που εργάζεται στο θέμα της εξοικείωσης των Τουρκοκυπρίων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς επίσης και της εφαρμογής του μετά τη λύση του Κυπριακού και πάντα βάσει του Πρωτοκόλλου 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μια εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει την διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα βοηθήσει και το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Ήταν μία επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν μπορούσε, για παράδειγμα, η ομάδα δράσης των Τουρκοκυπρίων να είναι κάτω από τη Διεύθυνση Διεύρυνσης λες και οι κατεχόμενες περιοχές είναι μια τρίτη χώρα. Άρα διορθώθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας του κ. Γιούνκερ στην Επιτροπή μια ανωμαλία η οποία υπήρχε, με την μεταφορά αυτής της ομάδας στη Διεύθυνση Διεύρυνσης».