Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,153 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 2 θετικά αποτελέσματα του ιού SARS-CoV-2.
Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:
• Από σύνολο 142 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκε ένα κρούσμα
• Από διαγνώσεις από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
• Από σύνολο 486 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα,
• Από διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκαν κρούσματα, και
• Από διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα κρούσμα.
Από τις δομές των μεταναστών δεν βρέθηκαν κρούσματα
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 903 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Τα ευρήματα μας ικανοποιούν, δήλωσε ο κ. Κωστρίκης.
Ακόμη ένας θάνατος
Σε δηλώσεις του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ είπε:
Ανακοινώνεται σήμερα ακόμα ένας θάνατος ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και κατέληξε σήμερα. Πρόκειται για γυναίκα, 72 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Ο θάνατος δεν αποδίδεται στη νόσο COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 23, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένουν 16, 11 άντρες και πέντε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.
Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,290 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 289,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,544 εκατομμύριο άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 8 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Επίσης, δόθηκαν τρία εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερεις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Το κλειδί για μια σωστή πορεία είναι η σταδιακή και σε βάθος χρόνου άρση των μέτρων με ταυτόχρονη επιθετική πολιτική για έλεγχο της παρουσίας του ιού στον πληθυσμό. Σαν χώρα έχουμε σαν αποτέλεσμα γρήγορων και σωστών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας κάνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που μας κατατάσσει αναλογικά στις πρώτες χώρες παγκοσμίως. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε ομάδες πληθυσμού τις οποίες θεωρούμε υψηλού κινδύνου. Όταν γίνεται τέτοιος μαζικός έλεγχος είναι λογικό να έχουμε και θετικά αποτελέσματα.
Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Η εικόνα, παρά τις όποιες μικρές αυξομειώσεις, παραμένει θετική. Έχουμε καταφέρει να φθάσουμε σε αυτό το σημείο με θυσίες από όλους σε κάθε επίπεδο, προσωπικό, οικογενειακό, οικονομικό.
Οι πρώτοι έλεγχοι αντισωμάτων που έχουν γίνει παγκόσμια δείχνουν στις χώρες τις οποίες η πανδημία έχει υποχωρήσει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναπτύξει αντισώματα είναι πολύ μικρό και άρα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ευπαθές στον ιό. Όσο λοιπόν πιο πολύ ανοίγει η κοινωνία τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται από όλους μας.
Η καλή μας εικόνα στο εσωτερικό, αλλά και η καλή εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό, πρέπει να διατηρηθεί. Για να το πετύχουμε αυτό, όπως έχουμε πει πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Αυτό πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Η νέα καθημερινότητά μας.
Απορρίπτει κατηγορίες για απόκρυψη αριθμών κρουσμάτων το Υπ. Υγείας
Σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Κινήματος Αλληλεγγύη, ότι αποκρύπτονται αριθμοί των κρουσμάτων. Μάλιστα, κάλεσε το Κίνημα όπως καταθέσει τα όποια στοιχεία πιθανόν να έχει και που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Κωστρίκης: «Κατά καιρούς ανακοινώσαμε κρούσματα που υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας., Η διαδικασία που ακολουθείτε είναι πάντα η ίδια με ιχνηλάτηση. Δεν έχουμε την πολιτική να κάνουμε δειγματοληψίες στις περιοχές που βρίσκονται αυτές οι υπεραγορές, καθώς οι πελάτες δεν σημαίνει ότι έρχονται από την ίδια περιοχή».
Απαντώντας στο γεγονός ότι τα τεστ είναι πιο λίγα από τις προηγούμενες βδομάδες, ο κ. Κωστρίκης, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος συγκεκριμένος για αυτό. «Είναι σίγουρα πέραν των χιλίων που είναι ικανοποιητικός αριθμός. Απλά έτυχε αυτές τις μέρες, οι εξετάσεις σε διάφορους τομείς, να είναι λίγο χαμηλές. Τονίζω πως οι διαγνώσεις που γίνονται στην Κύπρο είναι από τις πιο πολλές στην Ευρώπη και πρέπει να είμαστε περήφανοι».
Με τη μείωση των αριθμών των κρουσμάτων, μειώνονται και οι έλεγχοι στη διαδικασία της ιχνηλάτησης, πρόσθεσε ο Δρ. Λοϊζου.
Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων, «η επιδημιολογική επιτροπή εξετάζει την ποιότητα των εν λόγω τεστ, τα οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά καλά. Αξιολογείται η ποιότητά τους και η δυνατότητα να τα έχουμε στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Κωστρίκης