Του Κωνσταντίνου Πέτρου
Εκπρόσωπος τύπου Κίνησης νέων επιστημόνων κινήματος οικολόγων
Βλέπουμε αρκετά συχνά τις τελευταίες μέρες ανακοινώσεις για αποφυγή προς αγορά ξένων καταναλωτικών προϊόντων. Ανακοινώσεις που θέλουν τον Κύπριο καταναλωτή να αγοράζει τα δικά μας προϊόντα για να στηρίξει την Κυπριακή αγορά, για να αποφύγει να δώσει τα λεφτά του στους ξένους βιομηχάνους. Καλά ως εδώ, αλλά δεν θα έπρεπε να διερωτηθούμε, γιατί οι Κύπριοι καταναλωτές είχαν την τάση να αγοράζουν ξένα προϊόντα στο παρελθόν;
Ο χρηματοπιστωτικός και κατασκευαστικός τομέας, οι μόνοι τομείς που τύγχαναν ανάπτυξης στην Κύπρο έχουν πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα και η Κύπρος βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μπει στον αναπνευστήρα, αφενός γιατί τα χρέη που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια και αφετέρου γιατί δεν υπήρχαν άλλοι τομείς για να δώσουν πνοή στο φουσκωμένο, έτοιμο να εκραγεί σύστημα.
Ζούμε πλέον, σε ένα κράτος όπου η ανεργία και ο πληθωρισμός αυξάνονται δραματικά και όπου τα εισοδήματα του εργαζόμενου πληθυσμού τείνουν να μειώνονται όλο και περισσότερο, όπου οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, ιδιαίτερα των Κυπριακών εκτινάσσονται στα ύψη.
Μία βόλτα στις υπεραγορές με έπεισε γιατί οι Κύπριοι προτιμούν τα ξένα προϊόντα. Περνώντας από τα ράφια, πρόσεξα πως οι τιμές των Κυπριακών προϊόντων ήταν κατά πολύ ακριβότερες από τις αντίστοιχες των Γερμανικών. Οι άδειες τσέπες δεν επιτρέπουν πλέον πολυτέλειες ακόμα και για τα βασικά είδη διατροφής. Και εδώ έρχομαι και λέω: Πώς είναι δυνατόν ο Κύπριος βιομήχανος να ρίξει τις τιμές του, προκειμένου να έχει τη στήριξη του καταναλωτή και να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα ξένα προϊόντα, όταν πληρώνει διπλάσιο ρεύμα από το αντίστοιχο που θα πλήρωνε, εάν η επιχείρηση του βρισκόταν σε μία άλλη χώρα, όταν είναι αναγκασμένος να εισάγει μεγάλο μέρος των πρώτων υλών που χρειάζεται, αφού δεν μπορεί να τις προμηθευτεί από τον ανύπαρκτο πρωτογενή τομέα της Κύπρου;
Το κράτος πρέπει να στραφεί και να επενδύσει σε άλλους τομείς, να εμπιστευθεί επιτέλους την πράσινη ανάπτυξη και δημιουργήσει υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού, να βοηθήσει στην προώθηση των άριστης ποιότητας Κυπριακών προϊόντων, να δώσει το κλειδί της υποστήριξης στον Κύπριο καταναλωτή αλλά και στον ξένο εισαγωγέα. Οι νέοι επιστήμονες είναι εδώ πρόθυμοι να βοηθήσουν για την επίτευξη των στόχων. Ας μην καθυστερούμε. Το δεύτερο μνημόνιο έρχεται και την ημέρα της κρίσεως δεν θα μας ρωτήσουν τι έχουμε διαβάσει, αλλά τι έχουμε κάνει.