Ο τουρισμός έδωσε πνοή ζωής στη κυπριακή οικονομία. Και παρά το γεγονός ότι το 2012 ήταν μία ιδαιτέρως δύσκολη χρονιά, ήταν επιτυχημένη για την τουριστική οικονομία με τα έσοδα από τον τουρισμό να αυξάνονται κατά περίπου 11% μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και τις αφίξεις να έχουν ξεπεράσει το +3,5% μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, σημείωσε ότι οι δυσμενείς παρενέργειες της κρίσης αναμένεται να συνεχιστούν και το 2013. Εξέφρασε όμως την ελπίδα η ρωσική αγορά αποδειχτεί και πάλι θετικό αντίβαρο. Οι αφίξεις από τη ρωσική αγορά με ποσοστό ξεπέρασαν το 40%. Το αρνητικό οικονομικό κλίμα, όμως, έχει επηρεάσει δυσμενώς σημαντικές ευρωπαϊκές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, που έχουν παρουσιάσει πτωτικές τάσεις.
Η ίδια η Τρόικα έχει αναδείξει την ανάγκη στήριξης του τουριστικού τομέα και έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς του τουρισμού. Κάτι που ευελπιστώ να γίνει αντιληπτό από όλους, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάθεση κονδυλίων.
Ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι οι δυσμενείς παρενέργειες της κρίσης αναμένεται να συνεχιστούν και το 2013, μιας και η ύφεση θα συνεχιστεί στην Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα όπως η ρωσική αγορά αποδειχτεί και πάλι θετικό αντίβαρο όσον αφορά στα τουριστικά αποτελέσματα, αντισταθμίζοντας, κατά το δυνατό, τις πτωτικές τάσεις άλλων αγορών.
Ο ΚΟΤ, είπε, παρόλο που αναγνωρίζει ότι και οι ξενοδόχοι οφείλουν να συνεισφέρουν στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, είναι υπέρ της μελέτης εφαρμογής στοχευμένων μέτρων ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί, κατά το δυνατό, το αυξανόμενο βάρος που αναμένεται να επωμιστούν λόγω του Μνημονίου.
Έκανε λόγο για λανθασμένες τακτικές που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως η συρρίκνωση της στελέχωσης και κατάρτισης προσωπικού, η πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού, η μείωση του κόστους των προγευμάτων και των γευμάτων, η μείωση των κονδυλίων συντήρησης.