Το 2015 η κυπριακή δημοκρατία θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 1,6%, με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, θα ανέρχεται στο 4,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να καλύπτει το 92% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2013 και το 95% 2014 και το 2015.
Το 2012 θα κλείσει με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, στο 3,5%. Στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να ανέλθει και ο πληθωρισμός. Το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει στο τέλος του 2012 το 12%, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 5,5 % και το δημόσιο χρέος το 85,8% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2013 προβλέπει έσοδα 5,8 δισ. ευρώ και δαπάνες 6,95 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός του 2013, που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, «είναι προϋπολογισμός λιτότητας, από τον οποίο έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι λειτουργικές και μη παραγωγικές δαπάνες», αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η λήψη μέτρων αποτελεί, επισημαίνεται, τη μόνη επιλογή για διόρθωση των ανισοσκελειών, επαναφορά της μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία. Ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος με την παράλληλη αναστροφή της αυξητικής πορείας του δημόσιου χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα περιορίσει, αναφέρεται, σε σημαντικό βαθμό τις χρηματοδοτικές ανάγκες και την εξάρτηση από τις χρηματαγορές.
Έτσι, οι μειωμένες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση πόρων οι οποίοι θα διοχετεύονται για την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της υποδομής της οικονομίας και κατά συνέπεια τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.