Παραμένει η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, που είναι αναγκαία για να «ξεκλειδώσει» τη συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
Ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται να επιδιώκει λύση του ελληνικού θέματος γρήγορα, πριν απο τις γερμανικές εκλογές, Ομως το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσής. Ο Πόλ Τόμσεν κατέστησε σαφές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί τα μέτρα για το χρέος. Η ελληνική πλευρά ελπίζει πάντως ότι καθώς θα πλησιάζει η 22α Μαΐου οι διαφορές θα αμβλύνονται. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως αν δεν επιτευχθεί λύση για το χρέος και εάν δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιηθούν και όσα θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, αυτή είναι υπό διαμόρφωση. Εκτιμάται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές θα ευθυγραμμισθεί με τη θέση του ΔΝΤ, ότι όσο πιο δυνατό είναι το πακέτο πολιτικής του προγράμματος και όσο πιο ξεκάθαρο είναι το τι είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να κάνουν με το χρέος, τόσο και η Ουάσιγκτον δεν θα εγείρει ενστάσεις στη συμμετοχή του ΔΝΤ
Για το εφιαλτικά υψηλό χρέος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα παραμείνει «κολλημένο» στην περιοχή του 180% του ΑΕΠ ως το 2018. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση, το 2016 το χρέος ανήλθε στο 181,3% του ΑΕΠ, φέτος θα διαμορφωθεί στο 180,7%, το 2018 θα ανεβεί ελαφρά στο 181,5%, το 2019 θα μειωθεί στο 174,3% και σταδιακά θα καταλήξει το 2022 στο 162,8%.