Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά την επίσκεψη του στην ΑΗΚ, αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές στα κατεχόμενα καθώς και στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το κατώτατο μισθό:
Για επίσκεψη στην ΑΗΚ
Η Αρχή Ηλεκτρισμού είναι ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς στην Κύπρο. Είχαμε μια συζήτηση με τον περιφερειακό διευθυντή αναφορικά με τα ζητήματα που είναι αυτή τη στιγμή ενώπιων του οργανισμού και είδαμε το προσωπικό.
Εμείς επιμένουμε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο της χαρακτήρα. Ο τομέας της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας. Θεωρούμε ότι η Αρχή επιτελεί το ρόλο της με πολλή αποτελεσματικότητα και τα οποία προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του χαρακτήρα τον οποίο σήμερα η Αρχή έχει.
«Εκλογές» στα κατεχόμενα
Το αποτέλεσμα ως τέτοιο συνιστά ένα πισωγύρισμα. Θα πρέπει να καταβληθεί έντονη προσπάθεια από τη δική μας πλευρά, από τη μια για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού και από την άλλη βέβαια να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να πάμε σε μια συμφωνία στο Κυπριακό.
Έχει τεράστια σημασία λοιπόν στις επόμενες εκλογές να εκλεγεί πρόεδρος, κάποιος ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις πάνω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, έτσι ώστε να στηρίξουν τον κ. Ακκιντζί και βέβαια να ασκηθεί πίεση και στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε συμφωνία στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Εμείς λέμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος έχει τη συνέπεια αλλά και τις θέσεις αρχών που θα επιτρέψει να επαναρχίσει ο διάλογος και να έχει πιθανότητες επιτυχίας, είναι ο Σταύρος Μαλάς.
Αλίμονο αν συνεχίσουμε με παλινδρομήσεις ή με νεοφανείς προσεγγίσεις όπως είναι η λεγόμενη νέα στρατηγική. Όχι απλά και μόνο δεν πρόκειται να έχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα διαιωνιστεί μια κατάσταση η οποία θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο νησί μας και στο λαό μας μελλοντικά. Θα διολισθαίνουμε δυστυχώς προς πολύ αρνητικές εξελίξεις, κάτι που για εμάς είναι ανεπιθύμητο.
Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι το χθεσινό αποτέλεσμα πάντως έχει αναδείξει πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν πρόσκεινται στις πολιτικές απόψεις του κ. Ακκιντζί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:
Ο κ. Ακκιντζί θα εξακολουθήσει να έχει το ρόλο του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τον επόμενο ένα χρόνο και μερικούς μήνες. Θα του προκαλέσουν προβλήματα, δεν έχω καμία αμφιβολία, αυτοί οι οποίοι θα σχηματίσουν τη λεγόμενη κυβέρνηση. Είναι για αυτό το λόγο που εμείς λέμε ότι η δική μας η στάση, η στάση από τον επόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι εξαιρετικά σημαντική για το εάν θα διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για προώθηση και επίλυση του Κυπριακού.
Σχετικά με τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για καθορισμό κατώτατου μισθού όταν και εφόσον –όπως λέει- οι συνθήκες θα το επιτρέψουν. Να πω ότι υπάρχει κατώτατος μισθός για εννιά επαγγέλματα, είναι πολύ καλά γνωστό. Ο κ. Αναστασιάδης δεν προσδιορίζει τι εννοεί όταν μιλά για κατώτατο μισθό. Αυτή τη στιγμή είναι 875 ευρώ.
Έχουμε κόσμο σήμερα ο οποίος εργάζεται με μισθό τετρακόσια και πεντακόσια ευρώ το μήνα με ένα εντελώς απορυθμισμένο ωράριο εργασίας. Έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο των εργαζομένων που είναι φτωχοί σήμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να μου επιτρέψετε επίσης να πω ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η κατάσταση στην ίδια την κοινωνία είναι πολύ αρνητική. Να μην ξεχνούμε ότι έχουμε 240 χιλιάδες άτομα οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο ή στο όριο της φτώχιας. Ο κίνδυνος φτώχιας έχει διπλασιαστεί από το 2012 μέχρι το 2016, η ανεργία ανάμεσα στους νέους είναι πάνω από το 20%. Πολλοί από αυτούς υποχρεώνονται να μεταναστεύσουν, 25 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για τους τομείς εκείνους που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ. Είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες στον τομέα της υγείας, των κοινωνικών παροχών, είμαστε πολύ χαμηλά σε ότι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ οι δαπάνες για τους συνταξιούχους και τα άτομα με αναπηρίες είναι επίσης πολύ χαμηλές.
Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη προσέγγιση, μια άλλη φιλοσοφία αναφορικά με τον παραγόμενο πλούτο. Δεν είμαστε ενάντια στο επιχειρείν, θα το επαναλάβω, χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, να παράγουν τον πλούτο αλλά έχει σημασία πως αυτός ο πλούτος κατανέμεται.
Η στυγνή πραγματικότητα λέει ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ των λίγων και εκλεκτών –του 10%- και όλων των υπολοίπων, του 90% που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται.