Οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, προειδοποιούν με τη λήψη δυναμικών μέτρων μη αποκλειόμενης και της επ’ αόριστον απεργίας, λόγω της αθέτησης, όπως υποστηρίζουν, της συμφωνίας από πλευράς της κυβέρνησης στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους εργαζομένους που θα πλεονάσουν «πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας».
Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Γιαννάκης Σουρουλλάς, κατήγγειλε την πρόθεση του δς των ΚΑ να προχωρήσει σε υποχρεωτικούς πλεονασμούς προσωπικού χωρίς να τηρήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στις 12 Απριλίου 2013 μεταξύ της εξ Υπουργών Επιτροπής και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ.
Όπως είπε, η συμφωνία διασφαλίζει το ταμείο προνοίας των εργαζομένων και προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους εργαζόμενους θα κριθούν ως πλεονάζοντες και θα αποχωρήσουν από την εταιρεία.
Ο κ. Σουρουλλάς είπε ότι υπήρξε ρητή δέσμευση από πλευράς της Κυβέρνησης – την οποία σήμερα αθετεί – ότι το κράτος θα κατέβαλλε τα χρήματα για την κάλυψη των αποζημιώσεων των εργαζομένων σε περίπτωση που η εταιρεία δεν μπορούσε από μόνη της να εξεύρει αυτά τα χρήματα μέσω της αξιοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων.
Η Κυβέρνηση αθέτησε τη συμφωνία πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας, είπε.
Πρόσθεσε ότι η Υπουργός Εργασίας είχε διαβεβαιώσει τις συντεχνίες να μην ανησυχούν για το ενδεχόμενο μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων από τη στιγμή που στη συμφωνία συμμετέχει και η ίδια η Κυβέρνηση.
Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκβιάζει το ΔΣ της εταιρείας ότι εάν δεν προχωρήσει με τους πλεονασμούς των εργαζομένων δεν πρόκειται να εγκρίνει ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο χρειάζεται άμεσα η εταιρεία για κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών.
Ο κ. Σουρουλλάς είπε ότι οι συντεχνίες, συναισθανόμενες τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά ο τόπος, αποδέχτηκαν όπως η καταβολή αποζημιώσεων γίνει σε βάθος χρόνου και σε διάστημα μέχρι τρία χρόνια από την ημέρα της καταβολής της πρώτης δόσης την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Ανέφερε ότι έχει συγκληθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 8 το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να εξετάσουν την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την αθέτηση της συμφωνίας από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το πιο πιθανόν είναι να ληφθούν δυναμικά μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η επ’ αόριστον απεργία.
«Ευελπιστούμε ότι εντός της ημέρας θα κληθούμε σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την εταιρεία χωρίς δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε».
Από την πλευρά της ΣΥΝΥΚΑ – ΟΗΟ ΣΕΚ, ο Ανδρέας Ηλία ΣΕΚ έκαμε, επίσης, λόγο, για αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της εταιρείας των ΚΑ ενημέρωσε χθες τις συντεχνίες ότι δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια από πλευράς της εταιρείας για ικανοποίηση της πρόνοιας της συμφωνίας που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων στους εργαζομένους που θα πλεονάσουν.
Όπως είπε, οι πλεονασμοί αφορούν 490 άτομα εκ των οποίων οι 68 έχουν ήδη αποχωρήσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι συντεχνίες αποδέχτηκαν τη συμφωνία για το καλό της εταιρείας.
Όπως είπε, με τη συμφωνία διασφαλίζονται οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας ως επίσης η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί προς όφελος του τόπου.
Ο κ. Ηλία είπε ότι το ελάχιστο που έχει να κάμει κάποιος που θέλει να αλλάξει μια συμφωνία την οποία υπέγραψε είναι να καλέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να συζητήσει μαζί τους και να τους εξηγήσει τους λόγους που ζητά να αλλάξει η συμφωνία.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έπραξε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση υπουργικού συμβουλίου και γι΄ αυτό «έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να φωνάξουν τις συντεχνίες για να συζητήσουν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει».
Είπε ότι οι εργαζόμενοι νοιώθουν απογοήτευση και θυμό για την αθέτηση της συμφωνίας και σημείωσε ότι μέχρι τη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων τη Δευτέρα υπάρχει περιθώριο προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.