Οι τελευταίες μέρες σημαδευτήκαν από τις μαχητικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής των κοινοτήτων της περιοχής Μιτσερού, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει με την βία την απόφαση της για μεταστέγαση του ενός των ασφαλτικών εργοστασίων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Δήμου Ιδαλίου. Για να θυμηθούμε την παροιμιώδη φράση (που έγινε θρύλος από τον Γιώργο Ζένιο ή Μάππουρο στην τηλεοπτική σειρά «Βουράτε Γειτόνοι»), οι κάτοικοι είπαν : «έσιει κούσπον στο Μιτσερόν» δηλαδή «δεν αγοράζουμε, γυρευτείτε αλλού».
Ο γράφων υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της προσπάθειας εντοπισμού της οχληρίας την οποία υπόκειντο οι κάτοικοι των βορείων γειτονιών του Δαλίου (Καλλιθέα, Νέα Λήδρα, Ηλιούπολη, Λεβάντε και Κωνστάντια) από το 2012. Συμμετείχα σε όλες τις δραστηριότητες και κινητοποιήσεις των κατοίκων και πρώτος έθεσα το θέμα ενώπιον της Βουλής.
Ως εκ τούτου δεν δέχομαι επ’ ουδενί τα όσα αναφέρονται συχνά (και δυστυχώς και από πρόσφατο ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ 4/8/2022) περί έλλειψης περιβαλλοντικής τεκμηρίωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων στην περιοχή Ιδαλίου.
Δικαιολογημένα ο Δήμος Ιδαλίου αντέδρασε την ίδια μέρα με έντονη ανακοίνωση τύπου στην οποία όμως διαπράττετε -εντοπίζω- ένα τραγικό λάθος : υπερασπίζεται στην απόφαση της κυβέρνησης για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων στο Μιτσερό-Κάτω Μονή (και αντιστοίχως στο Βασιλικό).
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα. Τα ασφαλτικά εργοστάσια που επηρεάζουν του κατοίκους στο Δάλι δεν έκλεισαν γιατί έγινε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών για μετακίνηση. Έκλεισαν γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο δικαίωσε τον Γενικό Εισαγγελέα όταν προσέφυγε ενώπιον του, εναντίον απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου που απέρριψε το για έκδοση προσωρινών διαταγμάτων αναστολής των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της αγωγής του κατά των εταιρειών για παράνομη λειτουργία και πρόκληση οχληρίας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι βάσιμη η αγωγή και ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως θέμα οχληρίας (από τις μαρτυρίες που είχαν παρουσιαστεί πρωτοδίκως) συνεπώς επέτρεψε την έκδοση διαταγμάτων που απαγορεύουν τη λειτουργία των εργοστασίων μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ενώ το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε την συμφωνία μεταστέγασης μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών ως λόγο για άρνηση της έκδοσης των προσωρινών διαταγμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η υπόθεση της μεταστέγασης δεν έχει να κάνει με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας και της πρόκλησης οχληρίας γι’ αυτό και εξέδωσε τα διατάγματα προσωρινής αναστολής της λειτουργιάς των εργοστασίων διότι «η προστασία της δημόσιας υγείας υπερισχύει των όποιων ζημιών θα υποστούν οι καθ’ ων η αίτηση από την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου».
Άρα αν και βάσιμη, όντως απομένει να αποδειχθεί και ενώπιον δικαστηρίου η οχληρία και η επίπτωση στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων στο Δάλι. Εδώ όμως έρχεται η ανάγκη να εφαρμοστεί η αρχή της πρόληψης και της συνετούς αποφυγής. Και μόνη η υποψία επιπτώσεων (που το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι βάσιμη), επιβάλλει-κατά την άποψη μου- το οριστικό κλείσιμο των ρυπογόνων εργοστασίων στο Δάλι.
Τώρα γιατί όχι στο Μιτσερό (και αντιστοίχως) στο Βασιλικό; Γιατί σύμφωνα με όλες τις έρευνες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία από τη λειτουργία βιομηχανικών, λατομικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε αυτές τις περιοχές έχει περάσει προ πολλού κάθε όριο ανοχής. Για αυτό το ζήτημα υπάρχουν-ευτυχώς- πολλές μελέτες στη διάθεση του όποιου αναζητεί την αλήθεια. Δεν πάει άλλο. Το ποτήρι της ρύπανσης έχει ξεχειλίσει προ πολλού και μια σταγόνα ακόμα θα προκαλέσει τρικυμία.
Γι’ αυτό – και άλλους λόγους- η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία μετακίνησης των ρυπογόνων εργοστασίων στο Μιτσερό (και το Βασιλικό). Να ξεκινήσει από μηδενική βάση εξέταση του θέματος στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην οικονομία στη κοινωνία που θα καταλήξει τελικά να απαντήσει στα ερωτήματα αν θέλουμε, πόσα και που ασφαλτικά εργοστάσια (ή μονάδες).
Γιώργος Περδίκης,
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής,
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών