Ο Δρ Λοΐζου κατά τη σημερινή ενημέρωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Κύπρο και αφού αναφέρθηκε σε ένα νέο θάνατο 76χρονου με υποκείμενα νοσήματα, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου μέσω του λογισμικού IRIS.
Η Κύπρος και συγκεκριμένα η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το 2013 χρησιμοποιεί για την κωδικοποίηση των αιτιών θανάτου το λογισμικό Iris.
Το Iris είναι ένα αυτόματο σύστημα για την κωδικοποίηση πολλαπλών αιτιών θανάτου και για την επιλογή της υποκείμενης (τελικής) αιτίας θανάτου.
Το Iris βασίζεται στο διεθνές έντυπο πιστοποίησης θανάτου που παρέχεται από την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και οι αιτίες θανάτου κωδικοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του ICD-10.
Οι χρήστες του Iris εισαγάγουν στο λογισμικό τις ασθένειες έτσι όπως ακριβώς έχουν καταγραφεί στο Ιατρικό Πιστοποιητικό Αιτιων Θανάτου (χωρίς να αλλάξουν τίποτα ούτε τη σείρα των ασθενειών αλλά ούτε και το λεκτικό τους) από τον εκάστοτε γιατρό που πιστοποιεί το θάνατο. Ακολούθως, το λογισμικό χρησιμοποιώντας τους διεθνής κανόνες και τους κωδικούς του ICD-10 εξάγει τις πολλαπλές αιτίες θανάτου και την τελική (υποκείμενη) αιτία θανάτου.
Τέλος, να τονίσουμε ότι η τελική αιτίας θανάτου εξαρτάται αποκλειστικά από την ορθή συμπληρωση του Ιατρικού Πιστοποιητικού Αιτιών Θανάτου, το οποίο συνοδεύεται από τις οδηγίες συμπλήρωσής του και για τις οποίες οι γιατροί είναι ενήμεροι.
Το Iris χρησιμοποιείται στις ακόλουθες χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδα, Καταλονία, Τσεχία, Δανια, Αγγλία και Ουαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραηλ, Ιταλία, Ινδία, Ιαπωνία, Λουξεμβούγο, Μεξικό, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Σουηδία, Ολλανδία, Ζαμπια.