Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται και σήμερα στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αραδίππου, η δειγματοληψία από δημότες για εξέταση για κορωνοϊό, ύστερα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Δήμαρχου Αραδίππου Ευάγγελου Ευαγγελίδηυ, «χθες λήφθηκαν 153 δείγματα από άτομα της πρώτης γραμμής, δηλαδή ιδιοκτήτες και υπάλληλους σουπερμάρκετ, παντοπωλείων, φαρμακείων, φρουταριών, αρτοποιείων, φούρνων και περιπτέρων. Σήμερα αναμένεται να ληφθούν άλλα 200 δείγματα από πρόσωπα που γνωρίζουμε ότι ήρθαν σε επαφή με τα 39 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που ξέρουμε ότι υπάρχουν στην Αραδίππου, και πρόσωπα που ενδιαφέρθηκαν να υποβληθούν στον έλεγχο αυτό”.
Πρόσθεσε ότι «μαζί με τα δείγματα που λήφθηκαν μετά την πρωτοβουλία και επιχορήγηση από τον Δήμο, με ιδιωτικό χημικό εργαστήριο και παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε να γίνουν περίπου 300 τεστ, εντούτοις με τη σημερινή δειγματοληψία, θα φτάσουμε τα 500».
Σημείωσε ότι «θα αναμένουμε μέχρι τη Δευτέρα ώστε να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, θα ακολουθήσει χαρτογράφηση της κατάστασης στην Αραδίππου και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τι μέλλει γενέσθαι με τελικό στόχο το γενικό καλό όχι μόνο των δημοτών αλλά και ολόκληρης της περιοχής».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για αποκλεισμό περιοχών που οι κάτοικοι τους έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στην Αραδίππου, ο Δήμαρχος είπε πως «αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία και στη συνέχεια θα δούμε τι ακριβώς και με ποιον τρόπο πρέπει να υλοποιηθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «δεν εύκολο ένας Δήμος της έκτασης που έχει ο Δήμος, να τεθεί σε καραντίνα, αφού υπάρχουν επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μεταβαίνουν καθημερινά στις φάρμες τους για να ταΐσουν, να περιποιηθούν τα ζώα τους και να διαχειριστούν τα προϊόντα τους. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με την κυβέρνηση και τους ειδικούς για να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε».
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μπορούν να ληφθούν άλλα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα είναι για το καλό των κατοίκων και της Αραδίππου. Σίγουρα υπάρχει σεβασμός προς την επιστημονική κοινότητα και την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού».
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Ευαγγελίδης απάντησε πως «από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που εντοπίστηκε στην Αραδίππου, έγιναν αρκετές κινήσεις από τους αρμόδιους, οι οποίες συνέτειναν στην καθυστέρηση της λήψης προληπτικών μέτρων στον Δήμο. Αυτό που έγινε είναι ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους ειδικούς και τους αρμοδίους αναφορικά με τα κρούσματα και το μέγεθος του προβλήματος».
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε ότι «εάν το Δημοτικό Συμβούλιο γνώριζε τι γινόταν, τότε θα μπορούσε να βοηθήσει πιο γρήγορα, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να μην φτάναμε στο σημείο να έχουμε αυτό το ψηλό ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι δημότες είναι ανήσυχοι με τις εξελίξεις που αφορούν την Αραδίππου, ωστόσο τηρούν με ευλάβεια τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης στην μάχη που δίνεται καθημερινά για περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του αόρατου εχθρού».
Ο Δήμαρχος έστειλε το μήνυμα «τουλάχιστον έστω και αυτή την ώρα, ο Δήμος να έχει άποψη προτού ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που θα επηρεάσουν τους δημότες. Ο Δήμος μαζί με επιχειρηματίες της Αραδίππου έκαναν τη δική τους χρηματική συνεισφορά στην επιχορήγηση των τεστ για κορωνοϊό, ωστόσο την τελική ευθύνη για την υγεία και ασφάλεια των πολιτών την έχει το κράτος».