Κονδύλια από τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα για το περιβάλλον ζητά η Ιωάννα Παναγιώτου
Άμεση και έμμεση οικονομική αξία η οποία και πρέπει να περιφρουρηθεί, έχει το περιβάλλον υποδεικνύει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, επισημαίνοντας παράλληλα πως μέρος των κονδυλίων από τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα πρέπει να διοχετευθούν άμεσα και χωρίς δισταγμό στους τομείς του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και των υποδομών.
Σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος η Ιωάννα Παναγιώτου υπενθύμισε ότι ο OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος, για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι στον τόπο μας προβλήματα όπως της ενέργειας, της ύδρευσης, της φύσης, της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παραλιών απαιτούν γρήγορες επεμβάσεις με αυξημένες χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και να μειώσουμε την ανεργία.
Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Ιωάννα Παναγιώτου παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες του γραφείου της που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και τη φύση-βιοποικιλότητα.
Σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων, η κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι η διαλογή στην πηγή και η προώθηση τοπικών προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι η οικονομικότερη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικότερη προοπτική σε αντίθεση με την πλήρη εξάρτηση από ένα σύστημα σύμμεικτων στερεών αποβλήτων και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μελετηθεί μέσα από την πιο πάνω σύγχρονη και Ευρωπαϊκά ορθή φιλοσοφία η αναγκαιότητα δημιουργίας περαιτέρω μονάδων.
Ανέφερε δε πως γι’ αυτό το θέμα είχε συναντήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, υπηρεσίες και τοπικές αρχές , συμμετείχε στις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ελέγχου της Βουλής καταθέτοντας γραπτώς την άποψη της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, η Επίτροπος Περιβάλλοντος υπενθύμισε ότι σε συναντήσεις της με τους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας, Παιδείας και Άμυνας συζήτησε το θέμα της βιοκλιματικής των κτιρίων και έχουν συμφωνηθεί από κοινού δράσεις που αφορούν κυρίως την εκπαίδευση για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και εκπαίδευση επαγγελματικών ομάδων (οικοδόμων, εκτιμητών ακινήτων, μηχανικών κλπ).
Σημείωσε ακόμη πως με επιστολή της προς τους Υπουργούς Εμπορίου και Συγκοινωνιών, έχει προτείνει την άμεση δέσμευση της Κυβέρνησης για απόκτηση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον για το 3% του χρησιμοποιούμενου εμβαδού του Υπουργείου ή Υπηρεσιών του νοουμένου ότι το κτίριο που επιλέγεται είναι ιδιόκτητο του κράτους και πως επίσης με επιστολή της προς τον Υπουργό Εμπορίου έχει προτείνει εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε βιομηχανικές περιοχές (EMAS, EN ISO 14001, EN ISO 50001) με σκοπό την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
«Το σχέδιο κατά την άποψη μας θα πρέπει να συνδεθεί με ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου της τάξης π.χ του 10% (το ύψος της μείωσης θα πρέπει να μελετηθεί) για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τέτοια συστήματα, ως κίνητρο» είπε.
Για τη φύση – βιοποικιλότητα, είπε ότι στόχος είναι η εφαρμογή της στρατηγικής της Κύπρου για τη βιοποικιλότητα, εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων και ετοιμασία των σχεδίων για περιοχές που δεν έχουν ετοιμαστεί και διάχυση προς τα διεθνή αρμόδια σώματα επιστημονικής τεκμηρίωσης για την υποβάθμιση της φύσης στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ανέφερε δε πως για το θέμα της προστασίας των προτεινόμενων περιοχών natura 2000 στα κατεχόμενα έχει αναλάβει το συντονισμό Επιτροπής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπηρεσίες και Υπουργεία με στόχο την εντατικοποίηση των ενεργειών για προστασία των περιοχών αυτών από παρεμβάσεις του παράνομου καθεστώτος και καταστροφές.
Σημείωσε τέλος πως στόχοι είναι και η ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η εφαρμογή της νομοθεσίας για ξεχωριστή ραφοποίηση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η δημιουργία Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης και η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος.