«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή, δεν ξέραμε τίποτα», ήταν η σημερινή αντίδραση της Κομισιόν σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να πάρουν θέση επί της ουσίας, επικαλούμενες τη Συνθήκη της ΕΕ, η οποία θεωρεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα τη διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ ταυτόχρονα με όλο τον κόσμο, δεν υπήρξε καμία συζήτηση προηγουμένως, ούτε μας έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τέτοιο θέμα, απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι υπερβολικό να συνδέουμε την απόφαση της κυβέρνησης με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους μέσω του κλεισίματος οργανισμών για τη εκπλήρωση της δέσμευσης που έχει αναλάβει σχετικά με τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Ωστόσο, δεν έπεσαν στο «τραπέζι ονόματα οργανισμών», είπε.
Η Κομισιόν «καλωσορίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το ταχύτερο ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος θα διατηρήσει το σημερινό χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ που σέβεται την ελευθερία και τον πλουραλισμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι για την Επιτροπή προέχει η ελευθερία και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ, ως βασικές ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημοκρατία.
Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Επιτροπής επί της ουσίας απάντησε ότι η Συνθήκη της ΕΕ αναφέρει ρητώς ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ως εκ τούτου η Κομισιόν δεν έχει λόγο, πέρα από ζητήματα που άπτονται των κανόνων ανταγωνισμού.
Η Κομισιόν εξέδωσε και γραπτή δήλωσή στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν την ελήφθη εν πλήρη αυτονομία. Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το δημόσιο τομέα και η απόφαση αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μεγάλων και αναγκαίων προσπαθειών που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, αναφέρει.
Τέλος στη δήλωση η Κομισιόν κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι απολύσεις που θα γίνουν θα είναι σύννομες.