Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου χαλκού ήταν η αρχαία κοινότητα Hala Sultan Tekke της επαρχίας Λάρνακας κατά την περίοδο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science, η στρατηγική θέση και τα άφθονα αποθέματα χαλκού της κοινότητας, την κατέστησαν σημαντικό κόμβο εμπορίου κατά την αρχική περίοδο του διεθνούς εμπορίου στη Μεσόγειο, την περίοδο 1500–1150 π.Χ.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι το χωριό ήταν μεγαλύτερο από ότι θεωρείτο προηγουμένως, καλύπτοντας μια έκταση μεταξύ 25 έως 50 εκταρίων, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή, όπως κάμινοι τήξης, καλούπια χύτευσης και σωροί σκουριάς, αποτελούν ένδειξη έντονης παραγωγής χαλκού.
«Το μετάλλευμα από το οποίο εξορυσσόταν ο χαλκός, μεταφερόταν στην πόλη από τα ορυχεία της κοντινής οροσειράς του Τροόδους», ανέφερε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Peter Fischer.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων αγγείων αλλά και πολυτελή είδη από χρυσό, ασήμι, ελεφαντόδοντο και ημιπολύτιμους λίθους – ευρήματα που αποδεικνύουν ότι ο χαλκός που παρήγαγε η κοινότητα ήταν σε μεγάλη ζήτηση.
Η πρόσφατη ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση ότι η Κύπρος – η οποία διαθέτει μια μακραίωνη ιστορία μεταλλευτικής δραστηριότητας τουλάχιστον 5 χιλιάδων χρόνων – αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής χαλκού παγκοσμίως. Το κόκκινο μέταλλο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στην τεχνολογική εξέλιξη της Μεσογείου και κατ’ επέκταση του κόσμου.
«Τα ευρήματα της ομάδας ερευνητών, καθώς και η ανακάλυψη του ναυαγίου του Ulu Burun, το οποίο μετέφερε πάνω από δέκα τόνους χαλκού από την Κύπρο όταν βυθίστηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ., επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Κύπρου ως σημαντικής χώρας παραγωγής χαλκού, κυρίως κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού», δήλωσε ο Δρ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, οικονομικός γεωλόγος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κυπριακής μεταλλευτικής εταιρείας Venus Minerals.
Η ιστορία της Κύπρου είναι συνυφασμένη με τα μεταλλεία της χώρας και κυρίως τα αποθέματα χαλκού που διέθετε, από την Χαλκολιθική περίοδο (3900–2500 π.Χ.). Όπως είναι εξάλλου γνωστό, το νησί έδωσε στο μέταλλο το λατινικό όνομά του (cuprum). Ο χαλκός εξορυσσόταν σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως το Μιτσερό και την Αγροκηπιά, κοινότητες που ανήκαν στην αρχαία πόλη-βασίλειο της Ταμασσού.
Η Venus Minerals πρωταγωνιστεί στην αναβίωση της αξιόλογης κυπριακής μεταλλευτικής παράδοσης. Η Εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο ερευνητικών έργων στην περιοχή του Τροόδους, ενώ θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη του πρώτου νέου μεταλλείου χαλκού της Κύπρου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το οποίο βρίσκεται στο Απλίκι. Η Κύπρος διαθέτει επίσης σημαντικά ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από εξορυκτικά απόβλητα που άφησαν πίσω τους παλαιότερες μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες διέκοψαν τις δραστηριότητές τους μετά την εισβολή.
«Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, οι σύγχρονες μεταλλευτικές εταιρείες μπορούν να ανακτήσουν αυτά τα κοιτάσματα με περιβαλλοντικά ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, ενισχύοντας παράλληλα την προσπάθεια αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων μεταλλείων που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του νησιού», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.