“Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής”- Οι κινήσεις των ματιών όταν κοιτάμε τον συνομιλητή μας μας δείχνει τι σκέφτεται για μας !!!
NLP: Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός: Οι κινήσεις των ματιών καθώς συνομιλούμε με κάποιον μπορεί να μας δώσει επιπρόσθετες πληροφορίες για το πώς ακριβώς σκέφτεται εκείνη τη στιγμή.
Φαίνεται δηλαδή ότι το βλέμμα μας μας κινείται ανάλογα με το είδος της πληροφορίας στην οποία προσπαθούμε ν’αποκτήσουμε πρόσβαση (οπτική, ακουστική, συναισθηματική, εσωτερικός διάλογος).
Καταρχήν πάρε μία πρώτη ιδέα για το πώς κινούνται τα μάτια σου όταν σκέφτεσαι, αναλογίσου την απάντηση σε καθε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις και προσπάθησε να παρατηρήσεις προς πια κατεύθυνση τείνουν να κινούνται.
1) Πώς είναι εξωτερικά ο καλύτερος σου φίλος/φίλη;
2) Πώς θα ήταν το σαλόνι σου εάν οι τοίχοι ήταν πράσινοι με λευκές ρίγες;
3) Πώς ακούγεται όταν σπάει ένα ποτήρι;
4) Πώς θα ακουγόταν το αφεντικό στη δουλειά σου εάν είχε τη φωνή του Ντόναλντ Ντάκ;
5) Πώς είναι η αίσθηση του να κάθεσαι μπροστά στο τζάκι μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά;
6) Τι λές στον εαυτό σου όταν θέλεις να τον εμψυχώσεις για κάτι;
Ίσως να παρατήρησες ότι στις δύο πρώτες ερωτήσεις τα μάτια σου κατευθήνθηκαν προς τα πάνω.
Πράγματι,όταν προσπαθούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε μια οπτική πληροφορία, τα μάτια μας κοιτούν προς τα πάνω.
Συγκεριμένα, όταν το άτομο στρέφει το βλέμμα πάνω αριστερά, ανακαλεί στη μνήμη του εικόνες. Με άλλα λόγια, σχηματίζει μια νοερή εικόνα ενός αντικειμένου από μνήμης. Όταν όμως στρέφει το βλέμμα πάνω δεξιά, κατασκευάζει μια εικόνα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ή που δεν υπάρχει.
Όταν φέρνουμε στο νού μας ήχους (όπως στις ερωτήσεις 3 και 4), τα μάτια μας τείνουν να κοιτούν ευθεία. Όπως και με τις εικόνες, έτσι και με τους ήχους, όταν το άτομο στρέφει το βλέμμα ευθεία και αριστερά, προσπαθεί να θυμηθεί έναν ήχο που γνωρίζει ή έχει ξανακούσει. Όταν κοιτάει ευθεία και δεξιά, προσπαθεί να κατασκευάσει νοερά έναν ήχο που δεν έχει ξανακούσει.
‘Οταν ένα άτομο κοιτάει κάτω και δεξιά είναι πιθανό ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν αισθήσεις και συναισθήματα.
Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν βιώνουμε έντονο συναίσθημα , τείνουμε να κοιτάμε προς τα κάτω, όπως για παράδειγμα όταν είμαστε λυπημένοι.
Τέλος, όταν ένα άτομο μιλάει στον εαυτό του, δηλαδή κάνει «εσωτερικό διάλογο» ή όταν επαναλαμβάνει λόγια από μέσα του, κοιτάει κάτω και αριστερά.
Εάν κάποιος είναι αριστερόχειρας, είναι πιθανό να ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα για τις κινήσεις των ματιών από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω , τα οποία περιγράφουν περισσότερο δεξιόχειρα άτομα.
Επίσης, σύμφωνα με το νευρογλωσσικό προγραμματισμό, ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας πληροφοριών. Κάποιοι άνθρωποι τείνουν να επεξεργάζονται πληροφορίες χρησιμοποιώντας έναν τρόπο που είναι περισσότερο οπτικός, κάποιοι άλλοι προτιμούν να αναλύουν διαρκώς και καταφεύγουν σε εσωτερικό διάλογο προκειμένου να πάρουν κάποια απόφαση.
Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το ανθρώπινο μυαλό επεξεργάζεται πληροφορίες αναφέρονται στο νευρογλωσσικό προγραμματισμό ως συστήματα αναπαράστασης. Αυτά είναι τέσσερα : το οπτικό (V), το ακουστικό( A), το κιναισθητικό (K) και το , ψηφιακό( D). Ο καθένας από εμάς λοιπόν,προτιμάει ένα σύστημα περισσότερο από τα άλλα.
Το προτιμώμενο σύστημα αναπαράστασης, επηρεάζει και τις κινήσεις των ματιών. Εάν για παράδειγμα το προτιμώμενο σύστημα μου είναι ψηφιακό, που σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι για λεπτομέρειες, αναλύω και τείνω να έχω έντονο εσωτερικό διάλογο, ίσως όταν κάποιος μου κάνει την ερώτηση «Πώς είναι εξωτερικά ο καλύτερος σου φίλος/φίλη;», ίσως πρώτα να επαναλάβω την ερώτηση στο μυαλό μου και να κοιτάξω κάτω αριστερά, πριν αρχίζω να σχηματίζω την εικόνα και εν τέλει κοιτάξω πάνω αριστερά.