Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κλιμακώσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο για να υποστεί πολιτικό κόστος η Τουρκία, αφού αποδεικνύεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, δήλωσε σήμερα.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι “οι χθεσινές δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει την αρπακτική και επιδρομική της συμπεριφορά σε βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, και είναι φανερό από αυτές τις δηλώσεις ότι, όχι μόνο η Τουρκία δεν σχεδιάζει να υπαναχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά να κλιμακώσει την προκλητική της συμπεριφορά”.
“Υπό το φως και αυτών των δηλώσεων, αλλά και της συνέχισης από το Barbaros της δραστηριότητας του στη θαλάσσια ζώνη, η οποία έχει δεσμευθεί από τη NAVTEX, τη λεγόμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους, θα πρέπει και από δικής μας πλευράς να υπάρξει μια κλιμάκωση των μέτρων τα οποία θα προκαλούν πολιτικό κόστος στην Τουρκία”, σημείωσε.
Όπως είπε ο κ. Ομήρου, “έχουμε συμφωνήσει με τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Συμβούλιο, θεωρούμε ωστόσο ότι δεν είναι αρκετά”, και είπε ότι “χρειάζεται να υπάρξει μια κλιμάκωση αυτών των μέτρων”.
“Έχουμε εισηγηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεδομένου ότι η ενέργεια της Τουρκίας προκαλεί κινδύνους για τη διατάραξη της ειρήνης, άρα είναι λόγος ο οποίος αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για σκοπούς έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών προστίμων, και όχι μόνο – και σε ποινικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει εξέταση του θέματος – σε όσους παρανόμως εισέρχονται ή εξέρχονται από την Κύπρο, από παράνομα αεροδρόμια ή παράνομα λιμάνια”, είπε.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι “δεν πρέπει να περιοριστούμε στα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των αντιδράσεων για να δοθεί το μήνυμα, πρωτευόντως προς την Τουρκία, ότι δεν πρόκειται να περιοριστούμε στις αντιδράσεις μας, αλλά και προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και αποτελεσματική αντίδραση σε αυτήν την κολοσσιαία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982”.
Στη συνέχεια, χαιρέτισε “το γεγονός ότι η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να συζητήσει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.
Σε ερώτηση εάν με την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής ενέργειας, με κίνδυνο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε αυτήν την πιθανότητα “εντελώς απομακρυσμένη” και εξήγησε ότι “αυτή η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 είναι μία σύμβαση η οποία συνομολογήθηκε υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση, ιδιαίτερα μετά τις συμφωνίες που συνομολογήσαμε με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη αμφισβητούμενη”.
“Άλλωστε, τα επιχειρήματα της Τουρκίας, όπως τα διατύπωσε και χθες ο κ. Νταβούτογλου, είναι τόσο έωλα που προκαλούν πράγματι τη νοημοσύνη, όχι απλώς της διεθνούς κοινότητας, αλλά οποιουδήποτε απλού ανθρώπου. Τί λέει ο κ. Νταβούτογλου; Ο κ. Νταβούτογλου λέει `συνομολόγησα συμφωνία για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου με το ψευδοκράτος`. Μα το ψευδοκράτος έχει καταδικαστεί με δύο πολύ αυστηρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 541 και το 550, και μάλιστα αυτά τα ψηφίσματα καλούν όλες τις χώρες κράτη μέλη του ΟΗΕ να απέχουν από ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα είναι δυνατόν να προσδώσουν οποιοδήποτε ψήγμα νομιμότητας στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων”, κατέληξε στις δηλώσεις του.