Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην πρωινή εκπομπή του Σίγμα “Πρωτοσέλιδο” για την έναρξη των προεκλογικών εκστρατειών και απάντησε προς τον πρόεδρο της Συμμαχία Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι “Είναι απόλυτα θεμιτό μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας και γενικότερα μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, αλλά σίγουρα αυτές θα πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό προς την Κοινωνία που μας παρακολουθεί και πολύ περισσότερο να γίνεται ένας διάλογος στην βάση επιχειρημάτων χωρίς χαρακτηρισμούς και επίθετα και η κοινωνία που μας παρακολουθεί και είμαι βέβαιος ότι είναι πολύ πιο μπροστά από όλους εμάς που συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο είναι σε θέση να κρίνει καλύτερα και θεωρώ ότι θα εκτιμήσει και μια τέτοια προσέγγιση από όλου εμάς που συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο. Διαφορετικά ανησυχώ για φαινόμενα αποχής από τις εκλογές κάτι το οποίο θα είναι η πιο αρνητική εξέλιξη για την δημοκρατία γενικότερα”.
Σχετικά για την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Συμμαχία Πολιτών, κ. Γιώργου Λιλλήκα για παραβίαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τους κανόνες δημόσιας διοίκησης με τον διορισμό του κ. Παπαδούρη ως προσωπικού του συμβούλου για τα θέματα του Τροόδους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε πως “ο κ Λιλλήκας της τελευταίες μέρες χρησιμοποιεί ποινικές ευθύνες σε σχέση με τα έγγραφα. Ο κ. Λιλλήκας έπρεπε να γνωρίζει ως μέλος προηγούμενων κυβερνήσεων ότι αυτή είναι μια τακτική που γίνεται από τους Προέδρους της δημοκρατία, μάλιστα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εντελώς αφιλοκερδώς έχει και την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων των περιοχών που χρειάζονται μέσα από ένα συντονισμένο σχέδιο να υπάρξει ανάπτυξη και επαναλαμβάνω είναι προσωπικός σύμβουλος του προέδρου”.
Την ίδια στιγμή να αναφέρω πως προς τον κ. Λιλλήκα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για 5 χρόνια. Αλίμονο αν όποτε είχαμε προεκλογική εκστρατεία οι Πρόεδροι της δημοκρατίας είτε δεν λάμβαναν αποφάσεις είτε λόγο προεκλογικών εκστρατειών δεν προχωρούσαν στην υλοποίηση προγράμματος. Τότε περισσότερο από την μισή θητεία δεν θα κάναμε τίποτα.
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα κριτήρια των ατόμων στα οποία στάλθηκαν τα έγγραφα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως “Μία μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε έμμεσα είτε άμεσα σε σχέση με τους ισχυρισμούς για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα το αποτέλεσμα και τις ευθύνες σε σχέση με το αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποστείλει την εν λόγο επιστολή. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει δυσαρέσκιά από τα Ηνωμένα Έθνη απάντησε πως ” Όχι, δεν προκειται για απόρρητα έγγραφα είναι σε όλους γνωστά και δεν υπάρχει κάποια δυσαρέσκιά από τα Ηνωμένα έθνη. Να σας θυμίσω ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκεφτόταν να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά του κ. Μαυρογιάννη κάποιοι έλεγαν ότι δεν έχουν καμία σημασία αυτά τα πρακτικά. Είναι σημειώσεις του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή. Προσπαθούν να δώσουν άλλη διάσταση για να επιρρίψουν ευθύνες στον Πρόεδρο. Η ουσία αφορά το θέμα της ενημέρωσης. Τα κόμματα θα γνώριζαν πολύ περισσότερα για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα.
Για το αν θα δώσει τα έγγραφα στο επόμενο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα δώσει στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων κομμάτων.
Σχολίασε επίσης την υποψηφιότητα του κ. Μαλά αναφέροντας συγκεκριμένα πως ” ελπίζω ο κ. Μαλας με τον πολιτικό του λόγο, τις δημόσιες του παρεμβάσεις να βοηθήσει σε ένα δημόσιο προεκλογικό σκηνικό στο οποίο θα κρατήσουν η ουσία ο διάλογος με επιχειρήματα μακριά από λαϊκισμούς και μεγάλα λόγια. Είμαι σίγουρος οτι κ. Μαλάς γνωρίζει και θέλει να αγνοεί τι παρέλαβε αυτή η κυβέρνηση των Μάρτιο του 2013, και πια είναι η κατάσταση πραγμάτων σήμερα”.